Flere resulteter finnes under oppskriften
Det er ingen ingredienser.
Soppkonservering i marinade er en mer lettvint metode enn salting av sopp. Sopper med fast kjøtt som risker, kremler, kantareller og trompetsopp passer særlig godt til slik behandling. Også små og faste rørsopper og sjampinjonger kan marineres.
Særlig smakfulle er marinerte, rødbrune pepperrisker på størrelse med en fingertupp. (De må forvelles først.) Denne soppen er trolig den vanligste soppen i Norge, og er ikke så ubrukelig som vi tror.
Rensede sopper med mild smak kan marineres rå eller innkokt i egen kraft. Sopper med skarp smak må forvelles først og vannet helles av. Det lønner seg å tilsette litt konserveringsmiddel, gjerne Atamon, til kokevannet.
Fremgangsmåte:
Ha så mye vann på gryten at det vil dekke soppen og tilsett 1 dl 7% eddik pr. kilo sopp. Når vannet begynner å koke, legger du oppi de rensede og oppdelte soppene. Myk-kjøttet sopp som steinsopp og sjampinjonger skal trekke 20-25 minutter, ekte kantareller ca 25 minutter. Skum godt under kokingen!
Når laken begynner å bli klar og soppen legger seg på bunnen, kan du skru av platen. Et par minutter før kokingen er avsluttet, kan du tilsette en teskje sukker, hel svart pepper, kryddernellik og et laurbærblad. Det lønner seg ikke å tilsette krydderne før laken er klar.
Legg den varme soppen på glass og hell over laken. Sammen med soppen kan du legge dillstilker, gulrotskiver, blomkålbuketter eller andre grønnsaker. Sett lokk på glassene med en gang.
Gåselever med svart trompetsopp og purre
Manitaria - kokte sjampinjonger med hvitvin, sitron og hvitløk
Marinert sjampinjong i eddiksaus
Ovnsstekt torsk med svart trompetsopp
Sjampinjonger med fersk geitost
Sopp i rødvin med korianderfrø
Spaghetti med laks og kantareller