Flere resulteter finnes under oppskriften
Det er ingen ingredienser.
Soppsoya kan du lage av nesten all slags matsopp. Du bør helst ikke bruke mange eksemplarer av sopper som har sterk smak eller er slimete.
Resn og skyll soppen og skjær den i småbiter. Legg den i en gryte, hell over lettsaltet vann og la det hele koke langsomt på svak varme i 30 minutter. Eventuelt kan du tilsette 2 g sitronsyre for hver liter vann. Mens det koker har du i litt mer vann. Skum godt. Når soppen er kokt has den i et dørslag og kraften samles i en glassbolle. Soppen males på kjøttkvern eller finhakkes med en kniv og presses gjennom dørslaget.
Bland kokekraften med kraften fra den malte soppen, og la det hele koke på svak varme under stadig omrøring til omtrent halvparten av væsken har fordampet. Den varme, sirupsaktige væsken helles på små flasker eller glass som er godt vasket og skylt med vann tilsatt konserveringsmiddel (Atamon). Deretter lukkes flaskene eller glassene godt og avkjøles. Oppbevar dem kjølig. Brukes som krydder omtrent på samme måten som soyasaus til grønnsaksupper og sauser.
Gåselever med svart trompetsopp og purre
Manitaria - kokte sjampinjonger med hvitvin, sitron og hvitløk
Marinert sjampinjong i eddiksaus
Ovnsstekt torsk med svart trompetsopp
Sjampinjonger med fersk geitost
Sopp i rødvin med korianderfrø
Spaghetti med laks og kantareller