Flere resulteter finnes under oppskriften
1-1 1/4 kg kalvekjøtt, bog, bryst eller nyrestykke
TIL KOKING
vann
2 ts salt pr. liter vann
200 g gulrøtter
100 g persillerot
1 lite blomkålhode
vann
1 ts salt pr. liter vann
SAUS
1 ss smør eller margarin
2-3 ss hvetemel
4 dl buljong
(1/2-1 dl fløte)
(1 eggeplomme)
KOKETID: 1-1 1/2 time
Vask kjøttet. Legg det i kokende, saltet vann. Det skal så vidt dekke kjøttet. Kok opp. Skum. La kjøttet trekke under lokk ved 90 grader til det er mørt.
Kok grønnsakene, skjær dem opp. Man kan variere grønnsakene.
Lag sausen. Smelt smør og ha i mel. Spe med buljong og la sausen koke 5-10 minutter. Rør eggeplommen ut med litt fløte og visp sausen ned i eggejevningen. Dette kan sløyfes.
Sausen kan også lages med meljevning. Da sløyfes smøret.
Skjær kjøttet i stykker eller skiver. Legg kjøtt og grønnsaker på serveringsfatet, hell saus over. Pynt med finklippet persille.
Serveres med kokte poteter eller kokt ris.
VARIASJON: Smak sausen til med karri.
Braisert kalvebryst med pepperrotsaus
Fylte kalveschnitzeler alla bolognese
Grillede kalv- og aubergine-wraps
Grillet kalvelever og hvitløkspuré
Gryte med kalvehjerte og grønnsaker
Kalv i tunfisk (Vitello tonnato)
Kalvefilet med kremet soppsaus
Kalvefilet med sitron og rosmarin
Kalvekarbonader med soppstuing
Kalvekjøttgryte med grønne bønner
Kalvekoteletter med gratinert fennikel
Kalvelever i tomatsaus med kapers
Kalvemedaljonger med fløtesaus
Kalveschnitzel med kantareller
Sennep og persillestekt kalverygg
Stekt kalvelever i skiver med bacon, kapers og rødbeter
Stekt kalvelever i skiver med eple og løk eller pepperrot