Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kg kalvelever
2 ss margarin eller smør
1 ts salt
2 krm pepper
3 dl kokende vann
½ dl fløte
Saus:
5 dl sjy
3 ss hvetemel
½ dl vann
½ dl fløte
1 ss sherry eller ublandet solbærsaft
Trekk hinnen av leveren. Skyll leveren, tørk den med husholdningspapir. Brun fettet i en gryte eller stekepanne. Legg i leveren og brun den på alle sider i middels sterk varme. Snu den med skjeer eller sleiver slik at overflaten forblir hel, og det ikke renner ut noe kjøttsaft.
Krydre leveren og spe ved siden av med litt av vannet. Etterstek under lokk på svak varme i 40-50 minutter. Spe av og til med resten av vannet og fløten. Snu leveren etter halve steketiden. Stek ikke leveren for lenge, da blir den hard og tørr. Stikk gjerne inn et kjøttermometer, leveren er ferdig når temperaturen viser 80 C.
Ta opp leveren og hold den varm. Dekk den med aluminiumsfolie.
Sil og mål opp sjyen til sausen. Visp ut melet med vann og litt av fløten. Kok opp sjyen og resten av fløten. Rør ned jevningen og la koke i 3-5 minutter. Smak til med litt sherry eller solbærsaft. Sausen skal ha mild og fyldig smak.
Skjær leveren i tynne skiver, legg dem på serveringsfat og hell over litt av sausen.
Server med kokte poteter og kokte grønnsaker, for eksempel erter, aspargesbønner, rosenkål eller grønn salat, rørte tyttebær eller ripsgelé og sylteagurk.
Braisert kalvebryst med pepperrotsaus
Fylte kalveschnitzeler alla bolognese
Grillede kalv- og aubergine-wraps
Grillet kalvelever og hvitløkspuré
Gryte med kalvehjerte og grønnsaker
Kalv i tunfisk (Vitello tonnato)
Kalvefilet med kremet soppsaus
Kalvefilet med sitron og rosmarin
Kalvekarbonader med soppstuing
Kalvekjøttgryte med grønne bønner
Kalvekoteletter med gratinert fennikel
Kalvelever i tomatsaus med kapers
Kalvemedaljonger med fløtesaus
Kalveschnitzel med kantareller
Sennep og persillestekt kalverygg
Stekt kalvelever i skiver med bacon, kapers og rødbeter
Stekt kalvelever i skiver med eple og løk eller pepperrot