Flere resulteter finnes under oppskriften
1 lammelår, 2 1/2 - 3 kg
2-4 fedd hvitløk
1-2 sjalottløker
1 pk gelatinpulver, 45 g
3-4 ss friske urter eller 1 - 1 1/2 tørkede (salvie, estragon, basilikum)
salt
1 bunt persille
Begynn med å føre knivspissen fra ryggraden og innunder langs nøkkelbenet. Løsne nøkkelbenet fra lårbenet. La kniven følge benet på begge sider (det er U-formet) fram til kuleleddet. Stikk kniven inn, bend benet fra hverandre og kutt sener.
Før knivspissen rundt enden av lårbenet, og skjær over senene. Løsne kjøttet forsiktig fra benet, før deretter kniven rundt hele benet et stykke nedover.
Ta tak i ankelleddet. Kutt akillessenen, skjær et snitt langs leggbenet, og skrap løs kjøttet langs benet nedenfra. Frigjør kneleddet, og fjern leggbenet ved å kutte senene.
Dryss gelatinpulveret inn i tunnelen fra begge kanter. Finhakk hvitløk og urter, og ta bort de groveste persillestilkene. Fordel dette i tunnelen.
Brett endene på steken opp og inn slik at tunnelåpningen lukkes.
Surr steken med hyssing eller bomullstråd, slik at tunnelens hele vegger danner sidene på steken. Da faller den ikke fra hverandre når den skal skjæres i skiver. Steken skal ha en oval form.
Stikk et steketermometer inn i stekens kjerne. Sett steken i ovn ved 175 C i ca 2 timer, til termometeret viser 68 C for rosa eller 72 C for mer gjennomstekt.
Pakk inn steken i aluminiumsfolie, og la den hvile minst 15 minutter før den skjæres i skiver.
Godt følge til lammestek er poteter og kokte grønnsaker.
Algerisk fåregryte med broiler
Braisert lammekjøtt med morkler og madeira
Grillet lammebiff med hvitløk og rosmarin
Grillstekt lammelår fra Midtøsten
Gryte med lammehjerte og grønnsaker
Honning- og sennepsglasert lammestek
Kokt lettsaltet og røkt lammelår
Lammefilet med aubergine og paprika
Lammefrikassé med erter og dill
Lammegryte med friske grønnsaker
Lammekjøtt med bønner og artisjokker
Lammekotelett med grønn pepper og kanel
Lammekoteletter fylt med mandler, oliven og brødrasp
Lammekoteletter med gulrotsaus
Lammekoteletter med hvitløk og timian
Lammekoteletter med ingefær og pære
Lammekoteletter med portvin, sennep og fløte
Lammelår med rosmarin og hvitløk
Lammenyrer med sherrysmak og grønn salat
Lammeragu med pepperfrukter og tomater
Lammerull med sursøt løk- og persillesaus
Lammerullstek med sjampinjongfarse
Lammestek fylt med hvitløk og urter
Lammestek med fransk geitostsaus
Levergryte med hodekål, gulrot og purre
Leverpanne av lam med bacon og sopp
Marokkansk lamme-tagine med aprikoser
Ovnsstekte lammekoteletter med potetbåter
Stekt lammekjøtt San Sebastian
Stekt lammelever i skiver med bacon, kapers og rødbeter
Stekt lammelever i skiver med eple og løk eller pepperrot
Stekte lammekoteletter med urter
Tortilla (spansk potetomelett)