Flere resulteter finnes under oppskriften
Det er ingen ingredienser.
Det lønner seg som regel ikke å kjøpe kjøtt for å koke kraft, ettersom det finnes buljongekstrakt (terning, pulver) av bra kvalitet i handelen. Har man derimot tilgang på kjøtt, ben, avskjær etter jakt, slakt eller storkjøp, bør man ta vare på dette og koke kraft. Kraftben er også av og til å få kjøpt i butikken.
Ben fra storfe, elg, rein, rådyr etc. gir mer smak enn ben fra gris. Kalveben gir ekstra fin kraft.
Knekk bena i ca 5 cm lange stykker. Skjær eventuelt kjøtt i mindre biter. Legg ben og kjøtt i en stor gryte eller kokekar. Mål opp og hell på kaldt vann til ben og kjøtt er dekket.
Tilsett 1 ts salt pr. liter vann (3 ts = 1 ss).
OBS! Til mørk kraft med kraftig smak legges kjøtt og ben i en langpanne og brunes i stekeovn først, ca 20 minutter ved 225-250 C ovnsvarme.
Kok kraften sakte uten lokk i 4-5 timer. Skrelte røtter, for eksempel gulrøtter, persillerot, knollselleri, løk eller purre, persillestilker og noen pepperkorn, timian eller einerbær, legges i etter halve tiden.
Smak på kraften. Når den er ferdig, skal den ha kraftig smak og ha kokt noe inn.
Sil kraften og avkjøl den så raskt som mulig for holdbarhetens skyld. Små mengder kraft oppbevares noen dager i kjøleskap. La da fettkaken ligge på som et beskyttende lokk. Ta ellers bort fettkaken, øs opp kraften i frysebegere eller plastposer og frys den inn.
Algerisk fåregryte med broiler
Braisert lammekjøtt med morkler og madeira
Grillet lammebiff med hvitløk og rosmarin
Grillstekt lammelår fra Midtøsten
Gryte med lammehjerte og grønnsaker
Honning- og sennepsglasert lammestek
Kokt lettsaltet og røkt lammelår
Lammefilet med aubergine og paprika
Lammefrikassé med erter og dill
Lammegryte med friske grønnsaker
Lammekjøtt med bønner og artisjokker
Lammekotelett med grønn pepper og kanel
Lammekoteletter fylt med mandler, oliven og brødrasp
Lammekoteletter med gulrotsaus
Lammekoteletter med hvitløk og timian
Lammekoteletter med ingefær og pære
Lammekoteletter med portvin, sennep og fløte
Lammelår med rosmarin og hvitløk
Lammenyrer med sherrysmak og grønn salat
Lammeragu med pepperfrukter og tomater
Lammerull med sursøt løk- og persillesaus
Lammerullstek med sjampinjongfarse
Lammestek fylt med hvitløk og urter
Lammestek med fransk geitostsaus
Levergryte med hodekål, gulrot og purre
Leverpanne av lam med bacon og sopp
Marokkansk lamme-tagine med aprikoser
Ovnsstekte lammekoteletter med potetbåter
Stekt lammekjøtt San Sebastian
Stekt lammelever i skiver med bacon, kapers og rødbeter
Stekt lammelever i skiver med eple og løk eller pepperrot
Stekte lammekoteletter med urter
Tortilla (spansk potetomelett)