Flere resulteter finnes under oppskriften
1 lammelår, 2 1/2 kj
salt
pepper
2-3 fedd hvitløk (kan sløyfes)
persille
1-2 ss urter (rosmarin, basilikum, timian)
3-4 dl vann
saus:
6-7 dl sjy og kraft
2-3 ss sherry eller rødvin
1/2 ss maisenna
Gni inn lammelåret med salt og pepper. Del hvitløksfeddene i to-tre på langs og stikk dem inn langs musklene. Stikk også inn persilledusker. Dryss urtene over hele låret. Stikk inn et steketermometer. Legg lammelåret i en passende langpanne og sett den i ovnen ved 150 C i ca. 2 timer. Tilsett vann i langpannen etter 40 minutter. Ta steken ut når termometeret viser 70-72 C for rosa stek eller 75 C ved grå stek.
Uten termometer: Stikk med en nål eller tynn, spiss kniv midt i steken mot beinet og se om kjøttsaften er svak rosa. Ta ut steken og la den hvile mens sausen lages.
saus:
Sil sjyen over i en liten kjele. Tilsett kraft til passe mengde. Gi det et oppkok. Tilsett sherry. Rør ut maisenna i litt vann og tilsett under omrøring. Gi sausen et oppkok. Smak til. Ha i litt sukkerkulør dersom fargen er lys.
Server lammestek med kokte poteter eller fløtegratinerte poteter. Aspargesbønner, broccoli og gulrøtter passer godt til, likeså stekt sopp. Mintgelé, ripsgelé eller tyttebær hører med.
Algerisk fåregryte med broiler
Braisert lammekjøtt med morkler og madeira
Grillet lammebiff med hvitløk og rosmarin
Grillstekt lammelår fra Midtøsten
Gryte med lammehjerte og grønnsaker
Honning- og sennepsglasert lammestek
Kokt lettsaltet og røkt lammelår
Lammefilet med aubergine og paprika
Lammefrikassé med erter og dill
Lammegryte med friske grønnsaker
Lammekjøtt med bønner og artisjokker
Lammekotelett med grønn pepper og kanel
Lammekoteletter fylt med mandler, oliven og brødrasp
Lammekoteletter med gulrotsaus
Lammekoteletter med hvitløk og timian
Lammekoteletter med ingefær og pære
Lammekoteletter med portvin, sennep og fløte
Lammelår med rosmarin og hvitløk
Lammenyrer med sherrysmak og grønn salat
Lammeragu med pepperfrukter og tomater
Lammerull med sursøt løk- og persillesaus
Lammerullstek med sjampinjongfarse
Lammestek fylt med hvitløk og urter
Lammestek med fransk geitostsaus
Levergryte med hodekål, gulrot og purre
Leverpanne av lam med bacon og sopp
Marokkansk lamme-tagine med aprikoser
Ovnsstekte lammekoteletter med potetbåter
Stekt lammekjøtt San Sebastian
Stekt lammelever i skiver med bacon, kapers og rødbeter
Stekt lammelever i skiver med eple og løk eller pepperrot
Stekte lammekoteletter med urter
Tortilla (spansk potetomelett)