Flere resulteter finnes under oppskriften
250 g røykelaks, renskåret i tynne skiver
1 stor sellerirot, skrelt i 2 millimeter tynne skiver
2 purrer delt på langs og vasket
100 g renset brun sjampinjong i små terninger eller kantareller
4 sjalottløk, skrelt og finhakket
1 ss frisk estragon
1 ss meierismør til steking av sopp og løk
2 ss valnøttolje
Hvitvinsgelé:
2 dl kraftig hvitvin
4 blader gelatin
1 ts salt
½ ts nykvernet hvit pepper
Marinade:
3 rensede kamskjell
saften av ½ lime
½ ts revet limeskall
½ ts salt
¼ ts nykvernet hvit pepper
Start med hvitvinsgeléen til denne forretten. Bløt gelatin i kaldt vann. Ha vin, salt og pepper i en bolle. Smelt gelatinen i litt vann i en kjele og bland den med hvitvinen. Avkjøl i kjøleskap.
Kutt vekk det ytterste hvite og mørkegrønne på purren. Del den med fingrene i lange flak. Forvell purre i 1 minutt, selleriskiver i 2 minutter, hver for seg. Tørk på kjøkkenpapir.
Smelt smør i en panne. Stek sopp og sjalottløk til all kraften er borte. La det renne godt av i en sil. Avkjøl.
Kle en brødform på 1 liter med kjøkkenfilm. Pensle litt gelé i bunnen. Kle formen på tvers med purreflak. Skjær selleri og røykelaks så det passer til formens størrelse. Legg selleri, røykelaks, purre og sopp/løk lagvis etter ønske. Pensle med hvitvinsgelé mellom hvert lag. Når formen er nesten full brettes purreflakene pent over toppen. Brett plastfolie rundt terrinen og la den stå kjølig over natten. Vipp den kalde terrinen forsiktig ut av formen. Skjær den i skiver mens plasten fortsatt er på. Fjern plasten.
Skjær den overflødige sellerien i pene strimler, bland dem med nøtteolje, hakket estragon, salt og pepper, og bruk som garnityr.
Terrinen serveres med ferske kamskjell som er marinert i 10 minutter med limesaft, limeskall, salt og pepper.
Chililaks med fritert tortilla og guacamole
Gravet laks med løpstikke og akevitt
Gravlaks med sennepskrem i lefse
Grillet laks med lime- og chilismør
Hot´n spicy pasta med grillet laks
Kald kokt laks med pepperrotkrem
Laks i wok med lime og koriander
Laksebiff med sopp- og løksaus
Laksefilet med persillesmørsaus
Laksekotelett med grønnsaksrede og rømmedressing
Laksekotelett med sopp og nøttesjy
Laksemedaljonger med reker og asparges
Laksesuppe med safran og blåskjell
Marinert laks med gourmettilbehør
Marinert laks med kapers og sylteagurk
Marinert laks med kapers og urter
Ovnsbakt laks med stappe og skalldyrsaus
Ovnstekt laksefilet i fløtesaus
Pepret laks med einerbær og vermut
Røkelaks med grønn asparges og vinaigrette
Røkte laksehorn med rekemousse
Safrangravet laks med honningsaus
Schilianka - Russisk laksesuppe
Sitron- og koriandergravet laks med agurkkrem
Sitrongravet laks på polynesisk vis
Stekt eller grillet laks med mandelris