Flere resulteter finnes under oppskriften
3/4 kg midtstykke av laks
3 ss salt
2-3 ss sukker
1 ts grovknust pepper
frisk dill
Det anbefales å la fisken ligge dypfryst i minst 2 døgn før eller etter gravingen. Fisken må være helt tint før den graves.
Skjær fisken i to beinfrie fileter. Bland salt, sukker og pepper. Bruk største mengde salt og sukker hvis fileten er tykk og fet. Gni saltblandingen inn i filetene. Legg den ene fileten med skinnsiden ned i et passende kar. Fordel hakket dill over. Legg den andre fileten (hode mot hale) over med skinnsiden opp. Dryss resten av saltet over. Dekk med plast. Man kan legge fisken i en plastpose som lukkes og legges i et kar. Legg et lett press over, f.eks. en liten fjøl med 500 g. La fisken stå kjølig. Vend fisken en til to ganger pr. døgn. Fisken kan godt ligge i laken i en uke.
Ta opp fisken og skjær den i tynne skiver. Vellykket gravet fisk skal være blank i snittet og med mild søtlig smak. Serveres med saus. Kokte eller fløtegratinerte poteter passer godt til. Brød eller flatbrød hører med.
Chililaks med fritert tortilla og guacamole
Gravet laks med løpstikke og akevitt
Gravlaks med sennepskrem i lefse
Grillet laks med lime- og chilismør
Hot´n spicy pasta med grillet laks
Kald kokt laks med pepperrotkrem
Laks i wok med lime og koriander
Laksebiff med sopp- og løksaus
Laksefilet med persillesmørsaus
Laksekotelett med grønnsaksrede og rømmedressing
Laksekotelett med sopp og nøttesjy
Laksemedaljonger med reker og asparges
Laksesuppe med safran og blåskjell
Marinert laks med gourmettilbehør
Marinert laks med kapers og sylteagurk
Marinert laks med kapers og urter
Ovnsbakt laks med stappe og skalldyrsaus
Ovnstekt laksefilet i fløtesaus
Pepret laks med einerbær og vermut
Røkelaks med grønn asparges og vinaigrette
Røkte laksehorn med rekemousse
Safrangravet laks med honningsaus
Schilianka - Russisk laksesuppe
Sitron- og koriandergravet laks med agurkkrem
Sitrongravet laks på polynesisk vis
Stekt eller grillet laks med mandelris