Flere resulteter finnes under oppskriften
200 g laksefilet, uten skinn
6 store skiver røkelaks
1/2 dl majones
1/2 ts sterk sennep, gjerne fra Dijon
2 sjalottløk
2 cornichons (små sylteagurker av fransk type - de norske er for søte)
saften av 1/4 - 1/2 sitron
1-2 ss olivenolje
frisk gressløk, kjørvel, estragon og dill
salt kajennepepper
hvit pepper
Saus:
3 dl créme fraîche eller fløte, kjøleskapkald
saft av 1/2 sitron
salt
hvit pepper
Pynt:
50 g lakserogn
1 sitron
dillkvister
Denne retten skal hvile 3 timer før servering!
Hakk sjalottløk og cornichons veldig fint. Hakk urtene. Det trengs to toppede ss. Skjær røkelaksen til firkanter og del hver skive i to. Det trengs 12 rektangler på ca 10 x 12 cm. Ta vare på avskjæret.
Skjær laksefiletene i terninger og hakk den deretter fint sammen med røkelaksavskjæret. La lakseblandingen i en bolle, og rør inn hakket løk og cornichons, samt urtene, sitronsaften, majonesen, olivenoljen og sennepen. Rør godt sammen og smak til med kajennepepper, salt og nykvernet hvit pepper, og eventuelt mer sennep og sitron. Fordel blandingen med skje på midten av røkelaksen, og brett sammen i små firkanter slik at blandingen er helt pakket inn. Står kaldt 3 timer før servering på et kaldt oppbevaringssted.
Sausen lages i mellomtiden. Rør ut saltet i sitronsaften, tilsett nykvernet pepper og créme fraîche litt etter litt, mens du rører hele tiden. Oppbevares kaldt.
Laksepakken serveres på et speil av sausen, to til hver person. Pynt med tynne sitronskiver, lakserogn og små dillkvister.
Chililaks med fritert tortilla og guacamole
Gravet laks med løpstikke og akevitt
Gravlaks med sennepskrem i lefse
Grillet laks med lime- og chilismør
Hot´n spicy pasta med grillet laks
Kald kokt laks med pepperrotkrem
Laks i wok med lime og koriander
Laksebiff med sopp- og løksaus
Laksefilet med persillesmørsaus
Laksekotelett med grønnsaksrede og rømmedressing
Laksekotelett med sopp og nøttesjy
Laksemedaljonger med reker og asparges
Laksesuppe med safran og blåskjell
Marinert laks med gourmettilbehør
Marinert laks med kapers og sylteagurk
Marinert laks med kapers og urter
Ovnsbakt laks med stappe og skalldyrsaus
Ovnstekt laksefilet i fløtesaus
Pepret laks med einerbær og vermut
Røkelaks med grønn asparges og vinaigrette
Røkte laksehorn med rekemousse
Safrangravet laks med honningsaus
Schilianka - Russisk laksesuppe
Sitron- og koriandergravet laks med agurkkrem
Sitrongravet laks på polynesisk vis
Stekt eller grillet laks med mandelris