Flere resulteter finnes under oppskriften
800 g laks
vann
1 dl eddik pr. liter vann
1 ss salt
5 allehåndekorn
1 laurbærblad
1 liten løk
1 stykke gulrot
Fisken kan kokes hel, i stykker eller i skiver. Skivene holder formen bedre hvis fisken rundrenses. Koker du fisken hel kan du la skjellene være og fjerne skinnet etter koking.
Bland ingrediensene til kokelaken og la den koke 15-20 minutter. Beregn så mye vann at den såvidt dekker fisken. La den avkjøles hvis fisken er stor. Legg fisken på rist ned i laken og la den koke opp. Skum godt og la fisken trekke under lokk i 10-12 minutter. Er fisken i stykker eller skiver holder det med 8-10 minutter.
Fisken kan serveres både varm og kald.
Hvis fisken skal serveres kald avkjøles den i kraften. Skinnet trekkes eventuelt av og fisken pyntes med salatblad, dill og sitronbåter, agurk eller tomater. Serveres med kokte poteter, remulade, tartarsaus eller skarp saus.
Varm fisk serveres med kokte poteter, salat og en saus som passer til fisk.
Chililaks med fritert tortilla og guacamole
Gravet laks med løpstikke og akevitt
Gravlaks med sennepskrem i lefse
Grillet laks med lime- og chilismør
Hot´n spicy pasta med grillet laks
Kald kokt laks med pepperrotkrem
Laks i wok med lime og koriander
Laksebiff med sopp- og løksaus
Laksefilet med persillesmørsaus
Laksekotelett med grønnsaksrede og rømmedressing
Laksekotelett med sopp og nøttesjy
Laksemedaljonger med reker og asparges
Laksesuppe med safran og blåskjell
Marinert laks med gourmettilbehør
Marinert laks med kapers og sylteagurk
Marinert laks med kapers og urter
Ovnsbakt laks med stappe og skalldyrsaus
Ovnstekt laksefilet i fløtesaus
Pepret laks med einerbær og vermut
Røkelaks med grønn asparges og vinaigrette
Røkte laksehorn med rekemousse
Safrangravet laks med honningsaus
Schilianka - Russisk laksesuppe
Sitron- og koriandergravet laks med agurkkrem
Sitrongravet laks på polynesisk vis
Stekt eller grillet laks med mandelris