Flere resulteter finnes under oppskriften
1 liten løk
1 purre
1 selleristilk
1 laurbærblad
1 1/4 dl hvitvin
4 dl fiskekraft eller buljong
salt
nykvernet pepper
1 liten sitron
4 lakseskiver á 250 g
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl kremfløte
1/2 bunt dill
Skrell løken og skyll og rens purre og selleri. Hakk grønnsakene grovt. Ha grønnsaker, laurbærblad, hvitvin og fisk i fiskekjelen. Bruk fiskekjele med rist om du har. Krydre kokekraften med litt salt og pepper.
Skrubb sitronen godt under varmt vann og skjær den i 8 båter. Legg dem i kokekraften og kok opp.
Skyll lakseskivene og fjern blodranden. Legg skivene side om side på fiskeristen. Sett risten i kjelen, legg på lokk og dampkok fisken på middels varme i 8-12 minutter til fiskekjøttet løsner fra beina.
Smelt i mellomtiden smøret i en kasserolle. Dryss på melet og la det frese i smøret et par minutter. Tilsett fløten mens du visper. La sausen trekke på meget svak varme.
Legg opp de kokte lakseskivene på varmt serveringsfat og hold dem varme. Sil kokekraften gjennom en fin sikt. Visp 2 dl av kraften i sausen og gi den et oppkok. Smak til sausen med salt og pepper.
Skyll dillen om nødvendig, plukk av bladene og hakk dem fint. Ha dillen i sausen. Server laks og saus med kokte poteter og lettdampede grønnsaker til. Pynt med dill og sitronbåter.
Chililaks med fritert tortilla og guacamole
Gravet laks med løpstikke og akevitt
Gravlaks med sennepskrem i lefse
Grillet laks med lime- og chilismør
Hot´n spicy pasta med grillet laks
Kald kokt laks med pepperrotkrem
Laks i wok med lime og koriander
Laksebiff med sopp- og løksaus
Laksefilet med persillesmørsaus
Laksekotelett med grønnsaksrede og rømmedressing
Laksekotelett med sopp og nøttesjy
Laksemedaljonger med reker og asparges
Laksesuppe med safran og blåskjell
Marinert laks med gourmettilbehør
Marinert laks med kapers og sylteagurk
Marinert laks med kapers og urter
Ovnsbakt laks med stappe og skalldyrsaus
Ovnstekt laksefilet i fløtesaus
Pepret laks med einerbær og vermut
Røkelaks med grønn asparges og vinaigrette
Røkte laksehorn med rekemousse
Safrangravet laks med honningsaus
Schilianka - Russisk laksesuppe
Sitron- og koriandergravet laks med agurkkrem
Sitrongravet laks på polynesisk vis
Stekt eller grillet laks med mandelris