Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kg renset laksefilet
5 ss salt
5 ss sukker
1 ts knust hvit pepper
1 ss knuste einebær
5 cl Faun (norsk urtedram) eller gin
friske skudd av einer
Fjern sidebein og midtbein fra fisken. Midtbeina fjernes enklest med en pinsett. Er filetene store nok, så kutt av halestykket slik at fileten får en jevn tykkelse.
Bland salt og sukker, og legg litt i bunnen på et fat. Hold av et par spiseskjeer av salt-sukker-blandingen og bland pepper, einbær og einerskudd med resten. Gni denne blandingen godt inn i kjøttsiden av filetene. Legg filetene mot hverandre, kjøttside mot kjøttside. Dryss resten av salt-sukker-blandingen på toppen.
Dekk til, og legg et press over. La fisken modne i fire dager. Snu på den hver dag.
Ved anretningen er det viktig å skjære tynne skiver. Drypp gjerne litt av laken over fisken før servering for å forsterke smaken.
Chililaks med fritert tortilla og guacamole
Gravet laks med løpstikke og akevitt
Gravlaks med sennepskrem i lefse
Grillet laks med lime- og chilismør
Hot´n spicy pasta med grillet laks
Kald kokt laks med pepperrotkrem
Laks i wok med lime og koriander
Laksebiff med sopp- og løksaus
Laksefilet med persillesmørsaus
Laksekotelett med grønnsaksrede og rømmedressing
Laksekotelett med sopp og nøttesjy
Laksemedaljonger med reker og asparges
Laksesuppe med safran og blåskjell
Marinert laks med gourmettilbehør
Marinert laks med kapers og sylteagurk
Marinert laks med kapers og urter
Ovnsbakt laks med stappe og skalldyrsaus
Ovnstekt laksefilet i fløtesaus
Pepret laks med einerbær og vermut
Røkelaks med grønn asparges og vinaigrette
Røkte laksehorn med rekemousse
Safrangravet laks med honningsaus
Schilianka - Russisk laksesuppe
Sitron- og koriandergravet laks med agurkkrem
Sitrongravet laks på polynesisk vis
Stekt eller grillet laks med mandelris