Flere resulteter finnes under oppskriften
500 g akkar
500 g blåskjell, godt skrubbet og uten skjegg
1 ¼ dl vann
3 dl olivenolje
2 løk, hakket
2 grønne paprikaer, uten frø, finhakket
4 hvitløkfedd, finhakket
200 g tomat uten skinn og frø, hakket
1 ¼ liter vann eller fiskekraft, eller etter behov
450 g spansk ris
1-2 ss blekksprutblekk
16 scampi
salt
nymalt pepper
Rens akkaren: Trekk hodet og innmaten løs fra kroppen. Kast innmaten, men ta vare på blekkposen. Skjær tentaklene løs fra hodet og press ut det lille, harde nebbet fra munnen ved foten av tentaklene. Trekk ut og kast den gjennomsiktige bruskbiten fra kroppen. Skyll kroppen og gni av det prikkete fiolette skinnet som dekker den, deretter skyller du tentaklene. La dem være hele. Skjær kroppen i 12 millimeter brede ringer. Sett til side.
Legg blåskjellene i en dyp stekepanne. Kast skjell som ikke lukker seg når du kakker dem lett i kjøkkenbenken. Hell på vann, legg på lokk og sett pannen på sterk varme. Kok i ca 5 minutter, til skjellene åpner seg, og skak på pannen av og til under kokingen. Ta av lokket, ta blåskjellene opp med hullsleiv og legg dem i en bolle. Kast skjell som ikke har åpnet seg. Hell kokevæsken gjennom en sil foret med gas og ned i bollen med skjellene. Sett til side.
Varm halvparten av olivenoljen i en paellapanne eller annen stor, dyp stekepanne på middels varme. Ha i løk, paprika og hvitløk og stek i ca 10 minutter, til alt er mykt. Ha i tomatene og stek i noen minutter, til saften kommer ut. Hell på ca 2 ½ dl av vannet eller fiskekraften, og la det småkoke i 20 minutter, slik at smakene blander seg. Ha i ris, resten av vannet eller kraften, eller så mye som må til for å dekke, og 1 ss blekk. La det småkoke på middels varme i ca 10 minutter, til risen har absorbert omtrent halvparten av væsken.
Mens risen koker, varmer du resten av olivenoljen i en stekepanne på sterk varme. Ha i scampi og stek i 2-3 minutter, til de blir rosa og begynner å krølle seg. Ta pannen av varmen. Når risen er ferdig, krydrer du med salt og pepper. Hareker, kokte blåskjell og blåskjellkraften, og akkar opp i risen. Hvis risen ikke er så mørk som du vil ha den, har du i 1 ss blekk til. Skru ned til svak varme og la det småkoke 10-15 minutter lenger, til risen er ferdig og smakene har blandet seg.
Legg retten på et varmt fat og server med en gang.
Kokt ris med tyttebær og fløte
Krydret risrett à la Hong Kong