Flere resulteter finnes under oppskriften
20 små levende skjell, f.eks. venusskjell
250 g lange bønner, brekk- eller aspargesbønner, renset
175 g plommetomater, flådd og renset
salt
1 kylling, ca 1 3/4 kg, delt opp i 16 biter
250 g chorizo-pølser beregnet til matlaging
1 1/4 dl olivenolje
125 g friske erter (uten belger)
2 hvitløksfedd, finhakket
1 kvist frisk rosmarin
1,4 liter kyllingkraft
1/4 ts safran
500 g valencia- eller annen rundkornet ris
2 sitroner, hver delt i 4 som tilbehør
Rens skjellene. Skjær bønnene i 3 1/2 cm lange biter. Grobhakk tomatene. Pass på at saften ikke går til spille.
Strø salt over kyllingbitene. Skjær chorizopølsen i 2 1/2 cm tykke skiver.
Varm oljen i en vid og dyp panne, helst en paellera eller en annen panne med to håndtak. Godset i pannen bør ikke være for tykt. Ha kyllingbitene og chorizoen i pannen og stek i 5 minutter. Snu bitene med jevne mellomrom, inntil de er brune på alle sider.
Tilsett bønner, erter, hakkede tomater, hvitløk, rosmarin og kraft. Kok opp, ha deretter i safranen. Legg lokk på og la trekke i 10 minutter.
Tilsett ris, og ha i salt etter smak. Rør raskt alle ingrediensene sammen og kok opp igjen. Legg lokk på og la det trekke i ytterligere 10 minutter.
Ta av lokket og tilsett skjellene. Legg på lokket igjen og la det hele småkoke i ytterligere 10 minutter, til risen har absorbert all væsken.
Ta pannen av varmen, dekk til med et rent, tørt kjøkkenhåndkle og la det stå i 10 minutter før retten serveres med en kvart sitron pr. person.
Kokt ris med tyttebær og fløte
Krydret risrett à la Hong Kong