Flere resulteter finnes under oppskriften
salt
200 g rundkornet ris
2 løk
1 hvitløkfedd
1-2 friske, sterke chilier
3 selleristilker
1 paprika
1 bunt persille
3 ss smør
1 boks hakkede tomater
1 ss tomatpuré
malt nellik
kajennepepper
nykvernet pepper
200 g kokt skinke
250 g rensede reker
Kok opp 6 dl lettsaltet vann. Dryss i risen. Legg på lokk og kok den på svak varme i ca 20 minutter.
Skrell i mellomtiden løken og hakk den fint. Skrell og hakk hvitløken. Skjær et snitt i chiliene og fjern frøene og stilkene. Skyll chiliene og skjær dem i tynne ringer.
Skyll sellerien og dra av grove tråder. Skjær den i tynne skiver. Del paprikaen i to på langs, fjern frø, hvite ribber og stilk. Skjær paprikakjøttet i tynne strimler. Skyll persillen om nødvendig, plukk av bladene og hakk dem fint.
Varm smøret i en stor kasserolle til det skummer. Fres løken påmiddels varme til den er blank og myk. Tilsett selleri, hvitløk, chili og paprika. Stek det under omrøring i ca 5 minutter.
Tilsett så tomater med kraft og bland det hele godt. Rør inn tomatpuré og halvparten av persillen. Kok opp og smak til sausen med litt malt nellik, kajennepepper, salt og pepper. La sausen trekke på svak varme i ca 5 min.
La risen renne litt av i en sikt. Skjær skinken i 1 cm store terninger. Skyll rekene raskt under kaldt vann om nødvendig.
Bland risen i sausen. Rør inn skinke og reker. La alt bli gjennomvarmt og smak om nødvendig til med mer krydder. Dryss på resten av persillen og server jambalayaen varm.
Kokt ris med tyttebær og fløte
Krydret risrett à la Hong Kong