Flere resulteter finnes under oppskriften
1 dag:
2 kg oksehaler
hvetemel
3 løk
2 store gulrøtter
1 persillerot
2 grønne stilkselleri
4 ss margarin
3 ½ liter vann
1 ½ ss salt
½ ts knust pepper
2 laurbærblad
evnt. persillestilker
2 dag:
3 liter kraft
2 gulrøtter
1 purre
3 ss tomatpuré
1 ss soyasaus
3 ss hvetemel
Denne klassikeren blant gode supper tar det sin tid å tilberede, og passer derfor utmerket å lage i store porsjoner til gjestemat. Eller man kan dele suppen i passende porsjoner og fryse den ned. Tilberedningen kan med fordel fordeles over to dager, slik at kjøtt og grønnsaker brunes og kokes på forhånd, for eksempel dagen før. Kraften blir nemlig ganske fet, og når den er kald, har fettet stivnet til en kake som er lett å fjerne.
Del oksehalene i leddene. Skrell og skjær løk og røtter i mindre biter.
Vend kjøttbitene i hvetemel, da får de bedre stekeskorpe. Brun dem godt over det hele i en stekepanne, men legg ikke for mye kjøtt i om gangen, og legg dem over i et stort kokekar.
Brun deretter løk og røtter og legg dem i kokekaret etter hvert. Bruningen er viktig for at suppen skal få fyldig smak og farge. Kok ut pannen med litt av vannet og hell det i kokekaret.
Tilsett resten av vannet, salt, pepper, laurbærblad og eventuelt persillestilker. Kok det hele i 3-3 ½ time under lokk til kjøttet løsner lett fra bena. Ta opp kjøttet, sil kraften og sett den kaldt.
Rens kjøttet for ben, fett og brusk og skjær det i små terninger. De utkokte grønnsakene kastes. Så langt kan man gjøre i stand suppen på forhånd.
Fjern fettkaken på kraften. Skrell og skjær gulrøttene i strimler, snitt, skyll og skjær purren i skiver. Kok dem for seg, så vidt myke, i litt av kraften.
Varm resten av kraften sammen med tomatpuré og soya. Rør ut melet i litt vann til en glatt jevning, tilsett den, kok opp under omrøring og kok i 3-4 minutter. Legg i kjøtt og grønnsaker, varm opp og smak til suppen, gjerne med litt sherry, 3-4 ss.
Server med finhakket persille i en skål og godt brød ved siden av.
Brødsuppe med koriander, hvitløk og egg
Californisk fisk- og skalldyrsuppe
Fennikelsuppe med hjerteskjell og karriolje
Fiskesuppe med egg- og sitronsaus
Fiskesuppe med flyndre og blåskjell
Gjestesuppe med sei, torsk og tomater
Gratinert krabbesuppe med calvados
Grønnsakssuppe med kjøttboller
Grønnsaksuppe med squash og ostefølge
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia
Kald yoghurtsuppe med fennikel
Kikertsuppe med lammefrikadeller
Klar suppe med omelett-strimler
Klar suppe med pastafirkanter og erter
Kyllingsuppe med egg og sitronsaus
Kyllingsuppe med kokos, sitrongress og chili
Kyllingsuppe med ris, sitron og mynte (Canja)
Kyllingsuppe med tortillachips
Laksesuppe med løk og fennikel
Laksesuppe med safran og blåskjell
Linsesuppe med kokos og koriander
Middelhavs-fiskesuppe med safran
Potet- og purresuppe som i Provence
Rabarbrasuppe med vaniljeiskrem
Rødbetsuppe med kokos og chili
Schilianka - Russisk laksesuppe
Sjampinjongsuppe med grønn pynt
Skalldyr- og brødsuppe fra Lisboa
Sterk suppe med gulrot, kokos og spisskum
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell
Suppe av tomater, poteter og grønne bønner
Suppe med broccoli, ansjos og pasta
Suppe med grillet tomat og pasta
Suppe med kjøttboller og pasta
Suppe med pasta, bønner og grønnsaker
Suppe med sandskjell og pinjekjerner