Flere resulteter finnes under oppskriften
2 alker (ca 1 kg)
1 1/2 ts salt
2 tynne spekkskiver
1 1/2 - 2 ss smør
saus:
1 1/2 - 2 dl vann
2 - 3 dl melk
2 dl rømme
1 1/2 - 2 ss hvetemel
litt
geiteost
Stell alkene, vask dem og tørk dem. Alken flås og alt fett fjernes da det er dette som setter transmaken på kjøttet. Bryst og lår har minst transmak, så det er disse delene som brukes. For å fjerne ytterligere transmak kan kjøttet legges natten over i eddikvann (1 ss eddik pr liter vann). Gni dem deretter inn med salt. Bind spekkskivene fast over brystet og bind opp alkene.
Brun smøret i en gryte og legg alkene i med brystet ned. Brun dem over det hele. Krås og hjerte brunes med den siste tiden. Steketid ca. 1 1/2 time.
Spe med kokende vann og melk og la alkene småsurre under lokk med brystet opp til de er møre. Når det er ca 15 minutter igjen av koketiden så spe med rømme og noen skiver geitost.
Ta så opp alkene.
Jevn sausen og la den koke 5-10 minutter. Ha eventuelt i skrapet lever. Smak til sausen gjerne med litt ripsgelé. Finhakk krås og hjerte og bland det i sausen.
Server alkene med saus, poteter, små hermetiske erter, rosenkål, salat, tyttebærsyltetøy, ripsgele.
Kokebok1 presiserer, at det pr. desember 2001 IKKE er åpnet for jakt på alkefugl
:)
Farsert orrfuglbryst med snøfrisksaus
Fiskemåkebiff med paprika og potetmos
Glaserte vaktler med eplegrateng
Grytestekt trost med ripssaus og ovnsbakt løk
Innpakket rapphøns på seng av fløtekokt kål
Jerpe i form med rotgrønnsaker
Jerpe i grønnkål med pasta og basilikumsaus
Jerpe med konjakksaus og krutonger
Jerpe og rype med viltsjy og safrangrønnsaker
Jerpebryst marinert i rømme og urter
Kefirmarinert ærfuglbryst med syltede rotgrønnsaker
Mandelpanert jerpe med solbær- og portvinsaus
Marinert sjøfuglbryst med løpstikke
Ovnsstekt orrfugl med fløtegratinerte poteter
Ovnsstekt orrfugl med viltpeppersaus og sopptimbal
Pannestekt orrfuglbryst med kantarellsaus
Pepperstekt orrfuglbryst med skogssopp
Røkt trostebryst med salat og pestosaus
Skarveruletter med paprikasaus
Stekt orrhane med kraftig saus
Stekte vaktler med blandet salat