Flere resulteter finnes under oppskriften
4 rugder
4 skiver spekk
1 dl kraft
1 ss smør
1 cl konjakk
2 dl fløte
8 skiver loff
smør til steking av rugdebrødet
salt
pepper
Ribb rugdene opp til halsen, la hodet være på. Det skal flåes. Fjern øynene. Kutt av vinger ved innerste ledd og lårene ved kneleddet, og svi av eventuelle fjærrester. Ta ut tarmer og krås. Kråsen åpnes og innholdet med den innerste lærhuden fjernes. Resten av innmaten beholdes sammen med fett inne i rugda. Del kråsen i to og legg den tilbake sammen med resten av innmaten. Bøy hodet med hals bakover og stikk nebbet gjennom begge lårene, slik at disse holdes på plass. Legg en tynn spekkskive over hver av rugdene og bid dette opp med hyssing.
Legg rugdene i en ovnspanne med litt kraft i bunnen. Krydre med litt salt og pepper. Stek dem i 15 minutter.
Mens rugdene stekes, skjærer du 8 skiver loff, stikker dem runde med et passende glass og steker dem gyllenbrune i smør.
Ta ut rugdene når de er ferdige, og fjern hyssingen.
Ta innmaten ut med en teskje eller liknende. Denne finhakkes og blandes med konjakk og smør. Massen skal være helt finhakket! Krydre forsiktig med salt og pepper.
Legg to stekte loffskiver på hver tallerken. Legg en rugde på den ene skiven og den finhakkede innmaten på den andre. Ønsker du litt saus, lager du den ved å koke ut ovnspanna med fløte.
Smak til med salt og pepper, og sil sausen på tallerkenen, men ikke over fuglen eller rugdebrødet.
Fuglen skal helst spises med hendene, og sausen blir som litt "dipp" å regne. Mer skal det ikke serveres til denne retten.
Farsert orrfuglbryst med snøfrisksaus
Fiskemåkebiff med paprika og potetmos
Glaserte vaktler med eplegrateng
Grytestekt trost med ripssaus og ovnsbakt løk
Innpakket rapphøns på seng av fløtekokt kål
Jerpe i form med rotgrønnsaker
Jerpe i grønnkål med pasta og basilikumsaus
Jerpe med konjakksaus og krutonger
Jerpe og rype med viltsjy og safrangrønnsaker
Jerpebryst marinert i rømme og urter
Kefirmarinert ærfuglbryst med syltede rotgrønnsaker
Mandelpanert jerpe med solbær- og portvinsaus
Marinert sjøfuglbryst med løpstikke
Ovnsstekt orrfugl med fløtegratinerte poteter
Ovnsstekt orrfugl med viltpeppersaus og sopptimbal
Pannestekt orrfuglbryst med kantarellsaus
Pepperstekt orrfuglbryst med skogssopp
Røkt trostebryst med salat og pestosaus
Skarveruletter med paprikasaus
Stekt orrhane med kraftig saus
Stekte vaktler med blandet salat