Flere resulteter finnes under oppskriften
2 jerper
salt
pepper
smør
2 gulrøtter
2 persillerøtter
1/2 sellerirot
1/2 purre
2 sjalottløk
1/2 dl hvitvin
4 dl fløte
1 plate frossen butterdeig
2 egg
Start med å ribbe og vaske jerpene. Del dem i to med saks og fjern rygg-, side- og brystbein.
Brun dem på begge sider og krydre med salt og pepper. Avkjøl dem.
Rens og kutt røttene i tynne strimler. Kutt purren i tynne skiver. Gi grønnsakene et oppkok i lettsaltet vann. Avkjøl.
Skrell og finhakk sjalottløken, fres den blank i en kjele og kok inn med hvitvin.
Slå over fløten og kok til den tykner litt. Ha i litt salt og hvit pepper. Avkjøl.
Smør den ildfast formen med smør og fordel grønnsakene i bunnen. Legg over de avkjølte jerpene. Tøm over den innkokte fløten.
Kjevle ut butterdeigen til halv tykkelse. Prikk den med gaffel. Skill eggene og pensle kanten på formen med eggehviter. Pensle butterdeigen med eggeplommene, og lag et pent mønster med en gaffel.
Legg butterdeigen forsiktig over formen og trykk ned på sidene av formen, slik at den limer. Ikke trykk på kanten slik at deigen ryker!
Forvarm ovnen til 200 C og stek det hele i 25 minutter. Da skal butterdeigen være pent brun og jerpene akkurat gjennomstekt.
Sett formen på bordet umiddelbart og skjær av lokket med en tynn, skarp kniv.
Butterdeiglokket fungerer som brød eller poteter. Hvis du ønsker det, kan en god salat serveres til.
Farsert orrfuglbryst med snøfrisksaus
Fiskemåkebiff med paprika og potetmos
Glaserte vaktler med eplegrateng
Grytestekt trost med ripssaus og ovnsbakt løk
Innpakket rapphøns på seng av fløtekokt kål
Jerpe i form med rotgrønnsaker
Jerpe i grønnkål med pasta og basilikumsaus
Jerpe med konjakksaus og krutonger
Jerpe og rype med viltsjy og safrangrønnsaker
Jerpebryst marinert i rømme og urter
Kefirmarinert ærfuglbryst med syltede rotgrønnsaker
Mandelpanert jerpe med solbær- og portvinsaus
Marinert sjøfuglbryst med løpstikke
Ovnsstekt orrfugl med fløtegratinerte poteter
Ovnsstekt orrfugl med viltpeppersaus og sopptimbal
Pannestekt orrfuglbryst med kantarellsaus
Pepperstekt orrfuglbryst med skogssopp
Røkt trostebryst med salat og pestosaus
Skarveruletter med paprikasaus
Stekt orrhane med kraftig saus
Stekte vaktler med blandet salat