Flere resulteter finnes under oppskriften
125 g kaldt smør + litt til smøring av formen
150 g hvetemel
1 ss melis
1 ss iskaldt vann
FYLL:
6 eggeplommer
1 boks vikingmelk, 400 g
4-5 lime
MARENGSLOKKET:
6 eggehviter
175 g sukker
¼ ts kremortartari, for eksempel Black Boy
Skjær smøret i terninger. Bland mel og melis. Smuldre smøret i melet med fingertuppene til en kornet masse. Dryss på vann og arbeid det hele raskt sammen til en deig. Form deigen til en ball, pakk den i plast og la den hvile kjølig i 1-2 timer.
Forvarm stekeovnen til 200 C. Smør en 25 cm stor paiform eller springform godt.
Arbeid raskt og kjevle deigen ut mellom to lag plastfolie, eller på lett melet bakebord, til en runding på 27-28 cm. Fjern plastfolien og kle formen med deigen. Klem deigen godt fast langs kantene.
Prikk deigen med en gaffel. Klipp til og legg bakepapir på deigbunnen, og dekk det igjen med et godt lag tørkede erter eller bønner.
Forstek paibunnen på nederste rille i stekeovnen i ca 15 minutter. Ta den ut av ovnen og fjern erter eller bonner og bakepapir. Sett inn paibunnen igjen og stek den i 10 minutter til. Sett bunnen til side. Demp stekeovnstemperaturen til 180 C.
Lag fyllet. Ha eggeplommene i en bolle, tilsett vikingmelk og visp til det er tykt.
Skrubb limefruktene godt under varmt vann. Riv skallet av to av dem på den fine siden av rivjernet. Ha skallet i eggekremen. Press saften av limefruktene. Mål opp 1 ¼ dl av saften og ha den i kremen. Bland lett og ha kremen i paiskallet. Glatt til overflaten med baksiden av en skje. Stek paien på nederste rille i stekeovnen i ca 20 minutter.
Stivpisk eggehvitene i mellomtiden. Pisk inn sukker og kremortartari litt etter litt. Pisk til glatt marengs.
Demp stekeovnstemperaturen til 150 C. Fordel marengsen på paien med en skje. Stek paien i 15-20 minutter til marengsen er pent brun. La paien avkjøles helt. Server den helst samme dag som den er laget.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk