Flere resulteter finnes under oppskriften
250 g hvetemel
½ ts salt
¾ dl kaldt vann
1 eggeplomme
1 ss av det tørre fyllet
ANNET FYLL:
750 g syrlige epler
1 dl rosiner
1 ss appelsinsaft
1 ss smør
TØRT FYLL:
100 g sukker
50 g demerarasukker
¾ ss hvetemel
1 knivsodd støtt muskat
½ ts støtt kanel
revet skall av ½ appelsin
revet skall av ½ sitron
Hakk smør, mel og salt sammen til en grynet masse. Bind deigen sammen med vann og eggeplomme og elt til slutt i 1 ss av det tørre fyllet. La deigen stå kjølig i minst 30 minutter, gjerne i kjøleskapet.
Skyll paiformen med kaldt vann. Formen skal være 22 x 24 cm i diameter. Kle den med 2/3 av deigen. Dryss litt mel på og dekk bunnen av formen med epleskiver eller båter. Eplene skrellet og kjernhuset tatt ut.
Dryss hakkede rosiner og litt av det tørre fyllet i formen. Gjenta så operasjonen til alt fyll er brukt opp. Dynk med appelsinsaft og legg på noen små smørklatter.
Kjevl resten av paideigen ut og legg den som lokk på formen. Klem deigen godt fast i kantene. Prikk en del hull på lokket eller små dekorative åpninger. Sør for at dampen får muligheter til å slippe ut av formen.
Stek paien i 200-225 C i ca 35 minutter. Server den varm eller lunken, med pisket fløte.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk