Flere resulteter finnes under oppskriften
2 dl hvetemel
4 ss potetmel
75 g smør eller margarin
1 ts sukker
1 eggeplomme
kaldt vann
Fyll:
1 1/2 dl sukker
3 dl vann
500-750 g blandet frukt
50 g skåldede mandler
Gelé:
2 1/2 dl fruktlake
2 ts sitronsaft
3 plater gelatin
Sikt hvetemel og potetmel sammen. Smuldre i smøret. Tilsett sukker og arbeid deigen sammen med eggeplomme og vann.
Legg litt sammenkrøllet aluminiumsfolie eller tørre erter i bunnen. Dette gjør at vi hindrer bunnen å heve seg for mye. Stek paien ved nederste ribbe ved 225 C nesten 20 minutter.
Kjevle deigen ut og legg den i paiform. Ta ut folie eller erter, stek kaken enda noen minutter til den er pent gyllen.
Lag fyllen: Kok sukker og vann til en seig lake. Kok frukten forsiktig i laken så den ikke går i stykker. Ta frukten opp av laken, og la den renne av.
Legg den avkjølte frukten i paibunnen sammen med mandler. Hell fruktgelé over.
Den lager vi ved å sile 1 1/2 dl fruktlake, smak til med sitronsaft. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann, smelt den i den varme laken. Når geléen er halvstiv, helles den over frukten.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk