Flere resulteter finnes under oppskriften
1 ss tørrgjær
1 ¼ dl varmt vann
550 g hvetemel
1 ¾ dl kaldt vann
2 ss olivenolje
1 ½ ts salt
maismel til å strø formen med
FYLL:
500 g spinat
500 g bladbete
2-3 ss olivenolje
6 vårløk, inkl det grønne, hakket
salt
paprikapulver etter smak
1 stor tomat, hakket
Lag deigen: Løs gjæren opp i varmt vann i en bolle. Ha i 75 g av hvetemelet og rør til en jevn grøt. Dekk til og la det stå i 30 minutter.
Ha i resten av melet, kaldt vann, olje og salt og rør med tresleiv til deigen slipper bollen. Legg deigen på en melet arbeidsbenk og kna i ca 10 minutter, til deigen er glatt og elastisk, Du kan også lage deigen i en food processor, først med plastblad, deretter med eltekroken på lav hastighet i 10 minutter.
Legg deigen i en bolle som er smurt med olje, dekk til med plast og la den stå på et varmt sted i ca 1 time, til deigen er dobbelt så stor.
Legg deigen på en melet arbeidsbenk, slå den ned og form den til en stor bolle eller to mindre. Legg deigen på et stekebrett strødd med mel, dekk til og la den hvile i kjøleskap ca 30 minutter.
Lag fyllet: Riv vekk de tykkeste stilkene fra spinaten og bladbeten og skjær bladene i smale strimler. Sett til side. Varm olivenolje i en stor stekepanne på middels varme. Ha i vårløk og stek dem i ca 3 minutter, til de er myke. Ha i spinat og bladbete og stek videre i ca 3 minutter, mens du av og til rører i pannen, til bladene har falt sammen. Ha alt i en sikt og la overflødig væske renne av. Smak til med salt og pepper. Sett til side.
Hvis du lager en enkelt, rektangulær bunn, strør du stekebrettet med maismel. På en melet arbeidsbenk kjevler du ut og strekker deigen til et rektangel som er akkurat så stort som stekebrettet. Legg bunnen på stekebrettet, fordel det grønne over og dryss tomatbitene på toppen.
Hvis du lager to runde bunner, kjevler du ut og strekker dem til to rundinger med en diameter på 20-25 cm. Lag en liten forhøyning langs ytterkanten. Legg den runde bunnen på et stekebrett med mel. Fordel det grønne oppå og dryss tomatbitene over. Sett i ovnen.
Stek i ca 15 minutter, til skorpen er gyllen. Ta ut av ovnen og la den kjølne litt. Skjær den rektangulære paien i firkanter eller den runde i trekanter. Server varm.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk