Flere resulteter finnes under oppskriften
325 g hvetemel ½ dl olivenolje 2 ss vegetabilsk matfett ½ dl melk eller vann 1 ts salt ½ ts natron FYLL: ¾ dl olivenolje 4 hvitløkfedd, hakket 275 g tomater uten kjerner, flådd og hakket 750 g spinat, uten tykke stilker, hakket 50 g pinjekjerner 2 hardkokte egg, grovhakket salt nymalt pepper 1 egg, vispet
Empanadillas, små paier, har vært laget i Spania siden middelalderen. Selv om denne katalanske oppskriften sier at den skal stekes i ovn, hender det at de også frityrstekes. Andre populære typer fyll er tunfisk, chorizo, løk eller ansjos. Ha hvetemelet i en bolle og lag en grop i midten. Ha olje, matfett, melk eller vann, salt og natron i gropen. Bland med tresleiv til deigen slipper sidene i bollen. Legg deigklumpen på en melstrødd arbeidsbenk og kna den raskt. Legg et kjøkkenhåndkle over og la deigen hvile i 20-30 minutter. Lag fyllet: Varm olivenoljen i en stekepanne på svak varme. Ha i hvitløk og stek den i 2-3 minutter, til den er myk. Ha i tomatene og kok forsiktig uten lokk i ca 10 minutter, til tomatene er myke og noe av væsken er kokt inn. Tilsett spinat og pinjekjerner og kok i 3-5 minutter, til spinaten har falt sammen. Ta pannen av varmen og hell av overflødig olje. Vend inn de hakkede eggene og smak til med salt og pepper. La fyllet avkjøle seg til romtemperatur. Sett til side. Sett stekeovnen på 190 C. Smør en stekeplate. Del deigen i to like emner. Arbeid med ett emne om gangen på en lett melstrødd arbeidsbenk. Kjevle ut deigen til en leiv som er maksimalt 3 millimeter tykk. Stans ut rundinger på 10-13 cm i diameter. Det skulle bli ca 12 rundinger. Legg en spiseskje fyll midt på hver runding, brett den i to, klem sammen og brett opp kantene. Legg paiene på et smurt stekebrett og pensle dem med vispet egg. Stek paiene i 20-30 minutter, til de er gylne. Server dem varme eller lunkne.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk