Flere resulteter finnes under oppskriften
2 dl hvetemel
½ dl sukker
½ ts salt
1 dl malte mandler
75 g smør
saften av ½ sitron
1 eggeplomme
Fyll:
175 g pecannøtter uten skall
3 egg
50 g brunt sukker
100 g smeltet smør, litt kjølnet
4 ss flytende honning
finrevet skall og saft av 1 sitron
Kjør mel, salt, sukker og mandler i kjøkkenmaskin et par sekunder. Tilsett smøret og kjør til blandingen ser ut som brødsmuler. Bland egg og sitronsaft. Hell blandingen langsomt i mens kjøkkenmaskinen går. La maskinen gå i ca 10 sekunder. Ta så blandingen ut av maskinen og klem sammen til en deig. Pakk deigen i plastfolie og legg i kjøleskapet i 1 time.
Smør en 20 cm paiform med løs bunn. Riv paideigen på grovt rivjern over formen og press deigen til bunnen og siden av formen med fingertuppene. Pass på at hele formen er dekket og at deigen er jevnt fordelt. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet i 2 timer eller i fryseren i 30 minutter.
Dekk kanten av paiformen med aluminiumsfolie og stek på 200 C i 15 minutter. Fjern aluminiumsfolien og sett tilbake i ovnen i 5 minutter.
La paiskallet kjølne i 10 minutter før fyllet has i. Visp egg og sukker sammen i en bolle. Tilsett smeltet smør og honning og rør blandingen glatt. Bland inn sitronskall og sitronsaft. Grovhakk 2/3 av nøttene og fordel dem i paiformen. Hell fyllet over, og dekorer med resten av nøttene. Stekes på 170 C i 30-40 minutter til fyllet er fast. Serveres med crème fraîche og honning.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk