Flere resulteter finnes under oppskriften
2 1/2 dl hvetemel (150 g)
1 dl sukker
1/2 ts bakepulver
150 g smør eller margarin
2 ss vann eller 1 eggeplomme
smør eller margarin til formen
2 dl blåbær
1/2 dl sukker til fyllen
Bland mel, sukker og bakepulver. Smuldre smøret i melblandingen.
Ha i vannet eller eggeplommen. Arbeid deigen raskt sammen. La den stå kaldt i 15 minutter.
Del deigen i to og kjevle den til to runde leiver, ca 25 cm i diameter. Det er lurt å kjevle deigen mellom to smørpapir, da går det lettere.
Dekk bunnen og kantene på en smurt paiform. Stek den i ovnen ved 175 C i ca 8 minutter.
Fyll paiskallet med bær, strø over sukker. Legg den andre leiven over som lokk. Lag noen snitt i lokket slik at fuktigheten kan fordampe.
Stek paien i ovnen ved 175 C i ca 20 minutter. Server paien varm, gjerne med pisket krem eller vaniljesaus til.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk