Flere resulteter finnes under oppskriften
1 pk filodeig, ca 450 g
300 g løk
10-12 stilker bladpersille eller vanlig persille
3 ss olivenolje
400 g malt lammekjøtt
400 g kjøttdeig
salt
nykvernet svart pepper
1 ts kanel
saft av 1 sitron
2 egg
2 ss strøkavring
100 g revet kefalotiri-ost eller vellagret sveitserost
100 g fetaost
110 g smør
Ta filodeigen ut av pakken. Ta deigflakene fra hverandre og legg dem under et fuktig klede. Skrell og hakk løken. Skyll persillen og finhakk bladene.
Varm oljen i en stor stekepanne og stek løken til den er blank og myk. Tilsett malt lammekjøtt og kjøttdeig og stek videre mens du gnir det malte kjøttet slik at det korner seg. Stek kjøttet på middels varme til all væske har kokt inn. Tilsett kanel og sitronsaft og smak til med salt og pepper. Ta pannen av platen og la innholdet avkjøles litt.
Bland det stekte kjøttet med egg, strøkavring, revet ost og persille. Smuldre fetaosten med en gaffel og bland den med kjøttfyllet.
Smelt smøret. Pensle en stor ildfast form med smør. Legg halvparten av filoflakene i formen pensle flakene med smør etter hvert som du legger dem i formen og la dem henge litt utover kanten.
Smak eventuelt til fyllet med mer krydder. Fordel fyllet i formen og press det godt ned. Brett deigkantene inn over fyllet og pensle dem med smør. Legg på resten av filoflakene og pensle hvert flak med smør etter hvert. Legg deigen godt ut mot kanten av formen, den krymper under stekingen. Dusj på litt kaldt vann.
Bruk en skarp kniv og skjær det øverste deiglaget i 7 x 7 cm store firkanter. Stek paien midt i ovnen i 45-50 minutter til den er gyllen. Serveres varm.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk