Flere resulteter finnes under oppskriften
Paideig:
2 dl vann
150 g fett
1/2 kg hvetemel
salt
Fyll:
700 g medisterdeig
1 løk
1 egg
salt
pepper
1/2 ts salvie
revet skall av 1 sitron
2 epler
1 egg til pensling
Paideig: Varm vann og fett sammen til fettet er smeltet.
Sikt mel og salt. Hell fettet i og arbeid deigen godt.
Ta fra 1/3 av deigen til lokk. Resten kjevles ut. Fôr en avlang form med deig, så bunnen og sidene til de er helt dekket.
Fyll: Rør sammen medisterdeig, hakket løk, egg, krydder og sitronskall.
Legg 1/3 av medisterdeigen i formen. Skjær det ene eplet i skiver og fordel dem over deigen. Dekk med et lag medisterdeig, så et nytt lag med epleskiver. Avslutt med et lag medisterdeig.
Kjevle ut resten av deigen og legg den som lokk på formen. Klem kantene godt sammen. Eventuelle deigrester kan formes som blader og legges oppå paien.
Pensle paien med egg og sett formen i ovnen på 220 C. Senk temperaturen til 190 C etter 25 minutter. Total steketid 1 time og 10 minutter.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk