Flere resulteter finnes under oppskriften
250 g hvetemel
150 g usaltet smør
2 eggeplommer
1-2 ss isvann
Til fyllet:
3 egg, hvite og plomme skilt
4 ts maisenna
75 g lyst brunt sukker
4 dl melk
150 g halvsøt sjokolade, brukket i ruter
1 ts vaniljeessens
1 pk. Gelatinpulver
3 ss vann
2 ts mørk rom
Til toppen:
1 3/4 dl kremfløte
sjokoladespon
Sikt melet i en bolle og smuldre smøret til blandingen likner grove brødsmuler. Rør inn eggeplommene sammen med akkurat nok isvann til å binde det hele sammen til en løs deig. Kjevle den ut på en lett melstrødd arbeidsplate og ha den i en 22 cm terteform. Avkjøles ca 30 minutter.
Varm ovnen til 190 C. Prikk bunnen godt med gaffel, dekk med matpapir holdt nede med tørkede erter og stek bunnen 10 minutter. Fjern de tørkede ertene og papiret, sett paibunnen inn i ovnen igjen og stek den 10 minutter til inntil bunnen er sprø og gyllen. Avkjøl paibunnen i formen.
Lag fyllet. Bland eggeplommer, maisenna og 2 ss sukker i en bolle. Varm melken i en kjele til rett oppunder kokepunktet og visp den inn i eggeblandingen. Ha det tilbake i en ren kjele og rør over svak varme til eggekremen er tyknet og glatt. Hall halvparten av eggekremen i en bolle.
Smelt sjokoladen i en ildfast bolle over varmt vann og rør inn eggekremen i bollen sammen med vaniljeessensen. Fordel kremen i paibunnen, dekk med plastfolie for å unngå at det dannes hinne, avkjøl og sett paien i kjøleskapet til den er stivnet.
Dryss gelatin i vannet i en liten bolle, la det stå litt og sett bollen over sydende vann inntil all gelatinen er oppløst. Rør den inn i resten av eggekremen sammen med romen. Stivpisk eggehvitene, pisk inn resten av sukkeret og vend det raskt inn i eggekremen før den stivner.
Fordel blandingen over sjokoladeeggekremen slik at den dekkes helt. Avkjøl til fyllet er stivnet, deretter tar du paien ut av formen og over på et serveringsfat. Ha pisket krem over og pynt med sjokoladespon.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk