Flere resulteter finnes under oppskriften
Fyll:
3 ss olivenolje
2 løk, hakket
750 g grytekjøtt av okse i terninger
200 g sjampinjong
1 ss hvetemel
½ ts tørket urteblanding
1 ts worcestershiresaus
1 ts Dijon- eller engelsk sennep
4 dl buljong
havsalt
nykvernet svart pepper
Mørdeig:
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
125 g revet nyretalg eller annet bakefett
salt
pepper
5 ss vann
Til fyllet varmer du olivenolje i en stor stekepanne, tilsetter løken og steker den til den er myk og blank. Ta den ut av pannen.
Ha om nødvendig litt mer olje i pannen, og brun kjøttet raskt. Stek soppen med i 5 minutter, dryss over melet, og bland godt slik at alt absorberes.
Legg løken tilbake i pannen og tilsett urter, worcestershiresaus, sennep, salt og pepper. Hell sakte i buljongen, mens du stadig rører. La alt småkoke i 1 ½ time.
Når kjøttet er nesten ferdig, lager du mørdeigen. Sikt melet og bakepulveret, ha i nyretalg eller bakefett, salt og pepper, og bland godt.
Tilsett ca 5 ss vann og arbeid blandingen til en deig. Kanskje trenger du litt mer vann, men ikke ha i for mye, for da blir deigen lett uhåndterlig.
Legg det ferdige kjøttet over i en paiform på ca 1,2 liter og sett til side for å avkjøles.
Kjevle ut deigen til en rund leiv som er litt større enn paiformen. Fukt randen på paiformen, og legg på strimler av deig. Fukt deigkanten. Legg den runde leiven oppå paien og klem til rundt kanten med fingrene, slik at paien lukkes. Lag et lite hull i midten av paien.
Stekes ved 220 C i 35 minutter, til den er gyllenbrun.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk