Flere resulteter finnes under oppskriften
6 dl hvetemel
200 g margarin
1 dl vann
Fyll:
600 g reker med skall eller 200 g rensede
2 bokser blåskjell, á 250 g
700 g fiskefilet, torsk, kolje
50 g margarin eller smør
5 ss hvetemel
5 dl rekekraft
5 dl blåskjellkraft
2 dl fløte
1 ts estragon
salt
pepper
1 ss friskpresset sitron
2 dl hakket dill
Smuldre margarin og mel med en gaffel eller med fingertuppene til en grynet masse. Tilsett vannet og arbeid deigen raskt sammen. Pakk den i folie og la den hvile i kjøleskapet ca 30 minutter. Lag i mellomtiden fyllet:
Rens rekene. Kok rekeskallet i 5 dl vann i ca 10 minutter, sil kraften. Hell kraften av blåskjellene, spar den. Skjær fisken i mindre biter. La dem trekke i reke- og blåskjellkraften i ca 5 minutter. Ta op fisken og mål kraften.
Smelt margarin i et kokekar, rør i melet. Spe med kraften og kok opp under omrøring, spe også med fløten. La sausen koke i 3-4 minutter. Smak den til med smuldret estragon, litt salt og nymalt pepper, friskpresset sitron og dill. Bland i fisk, reker og blåskjell og la det hele bli varmt, men ikke koke, da blir skalldyrene seige. Hell stuingen i det varme paiskallet, som du lager slik:
Kjevle ut deigen og trykk den utover bunn og kanter i en liten langpanne, ca 25 x 30 cm. Prikk deigen og rifle kantene med en gaffel. La den gjerne hvile i ca 15 minutter. Stek paiskallet midt i ovnen ca 20 minutter ved 225 C.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk