Flere resulteter finnes under oppskriften
250 g hvetemel
½ ts salt
½ ts sukker
100 g kokosolje eller smult
1 egg
2 ss frukt- eller epleeddik
3-4 ss iskaldt vann
smør til smøring av formen
FYLL:
1 gresskar eller 400 g renset gresskarkjøtt
1 ¼ dl kremfløte
1 ¼ dl melk
175 g brunt sukker
3 egg
¼ ts malt kanel
1 knivspiss malt nellik
1 knivspiss malt ingefær
1 knivspiss revet muskatnøtt
Bland mel, salt og sukker. Arbeid mel, kokosolje eller smult, egg, eddik og isvann raskt sammen til en deig. Form deigen til en ball, pakk den i plast og la den hvile kjølig i minst 1 time.
Lag i mellomtiden fyllet. Skrell gresskaret og fjern frøene. Skjær kjøttet i terninger og ha det i en kasserolle med ca 1 dl vann. Kok opp, legg på lokk og la det koke på svak varme i ca 15 minutter til gresskaret er mørt.
La gresskarbitene renne godt av i en sikt. Bland fløte, melk, brunt sukker og krydder og bland inn gresskarbitene.
Forvarm stekeovnen til 200 C. Smør en 25 cm stor paiform eller springform godt. Kjevle deigen ut mellom to lag plastfolie, evt på lett melet bakebord, til en rund leiv på ca 26 cm i diameter. Fjern plastfolien og kle formen med deigen. Skjær av deig som henger utenfor formen og klem deigen godt fast langs kantene.
Prikk deigen tett i tett med en gaffel. Hell fyllet i paiskallet og stek paien midt i ovnen i ca 1 time.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk