Flere resulteter finnes under oppskriften
dobbel porsjon paideig, se egen oppskrift på Små spinatdeiger
1 pisket egg
-
1 ¼ dl olivenolje
2 løk, hakket
1 rød paprika, renset og hakket
1 grønn paprika, renset og hakket
250 g chorizo, skåret i terninger
250 g benfritt svinekjøtt, skåret i terninger
125 g serrano-skinke, skåret i terninger
3 hardkokte egg, skåret i skiver
1 stor tomat, skåret i tynne skiver
Det finnes utallige varianter av fyll i denne berømte paien med lokk. Retten stammer fra de tidlige keltiske erobrerne.
Lag deigen og la den hvile slik det står i oppskriften. Smør en bakeform på 30 x 20 x 5 cm med olje.
Lag fyllet: Varm olje i en stekepanne på middels varme. Ha i løk og paprika og stek i ca 10 minutter, til det er mørt. Ta pannen av varmen. Gjør klar resten av ingrediensene til fyllet.
Del deigen i to emner, det ene litt større enn det andre. Dryss mel på bordplaten, og kjevl ut det største deigemnet til en firkantet leiv som bare er litt større enn bakeformen og ca 1 cm tykk. Legg leiven i bakeformen.
Fordel chorizo, svinekjøttet og skinken på leiven, og fordel deretter løkrøren over og til slutt egge- og tomatskivene. Kjevl ut resten av deigen til et rektangel med samme størrelse som bakeformen. Legg rektangelet over kjevlet og legg det over fyllet. Klem deigkantene sammen slik at det blir tett. Pensle paien med vispet egg. Skjær noen snitt i lokket så dampen kan slippe ut.
Stek paien ved 200 C i 45-60 minutter, til den er gyllenbrun. Serveres varm eller lunken.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk