Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kg frisk spinat
200 g vårløk
4 ss olivenolje
2 bunter dill
200 g fetaost
salt
nykvernet pepper
2 egg
1 ¼ dl melk
80 g smør
5 store flak filodeig
Skyll spinaten grundig. Skjær bort stilker og grove bladnerver. Skyll og rens vårløken, skjær dem i fire på langs og deretter i småbiter.
Varm 3 ss olivenolje i en stor stekepanne og fres løken til den er blank og myk. Tilsett den litt fuktige spinaten og stek videre på sterk varme til spinaten faller sammen, og all væske har kokt inn. Ta stekepannen av platen og avkjøl innholdet litt. Ha spinaten over på skjærefjøl og hakk den fint. Ha spinaten i en bolle.
Hakk dillen. Smuldre fetaosten fint. Bland dillen og osten med spinaten. Smak fyllet til med salt og pepper. Visp sammen eggene og rør dem i fyllet.
Forvarm stekeovnen til 200 C. Pensle en rund ildfast form eller paiform med 1 ss olivenolje. Varm melken og smøret i en liten kasserolle. Ta filodeigflakene ut av innpakningen, legg dem på arbeidsbenken og dekk dem med et fuktig klede. Arbeid med ett deigflak om gangen og la de resterende være dekket av kledet.
Kle paiformen med et deigflak og la kantene henge over kanten på formen. Pensle det godt med smørmelk.
Del det andre og tredje deigflaket i to. Pensle de fire flakene med smørmelk etter hvert som du legger dem på kryss og tvers oppå hverandre i formen. La kantene henge utover kanten av formen. Legg i spinatfyllet og klem det godt ned i formen.
Del de to siste deigflakene i to og legg dem oppå fyllet på samme måte pensle hver av dem med smørmelk. Pensle deigkantene som henger utenfor formen med smørmelk og brett dem inn over fyllet.
Skjær firkantmønster gjennom de øverste deiglagene med en skarp kniv. Stek paien midt i ovnen i 35-40 minutter, eller til den er gyllen. La den avkjøles litt. Skjær paien i stykker og server den varm eller kald.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk