Flere resulteter finnes under oppskriften
150 g hvetemel
1/2 ts salt
6 ss sukker
en knivspiss revet muskat
60 g smør
7-8 ss melk
Fyll:
8 store ferskener
125 g brunt sukker
2 ss smeltet smør
1 ss hvetemel
3-4 dråper mandelessens
Forvarm stekeovnen til 200 C. Kok opp rikelig med vann i en kasserolle. Legg i ferskener og la dem trekke i 3-4 minutter. Ta dem opp med hullsleiv. Dra av skinnet, del ferskenene i to og ta ut steinene.
Skjær ferskenene i tykke båter og bland dem med brunt sukker, smeltet smør, mel og mandeldråper. Ha blandingen over i en ildfast form, ca 15x20 cm.
Lag deigen. Bland mel, salt, sukker og muskat. Skjær smøret i terninger og smuldre det i melet med fingertuppene til en kornet masse. Tilsett melken og arbeid det hele raskt sammen til en smidig, men ikke klissete deig.
Kjevle ut deigen på melet bakebord til et lokk som passer formen. Legg deigen over ferskenfyllet og press den fast rundt kanten av formen. Stek paien midt i ovnen i ca 45 minutter til den er gyllenbrun. Serveres varm, lunken eller kald med pisket krem til.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk