Flere resulteter finnes under oppskriften
mørdeig:
2 dl hvetemel
1 ss sukker
75 g margarin
1 eggeplomme
3 ss vann
fyll:
500 g syrlige epler
3 ss sukker
kanel
eggehvite til pensling
Smuldre hvetemel, sukker og margarin sammen. Bland eggeplomme og vann til en god deig. Dekk deigen til og sett den kjølig i minst 15 minutter. Skjær eplene i tynne båter. Legg epler med sukker og kanel i en ildfast form.
Kjevle ut deigen til 2 mm tykkelse. Skjær ut et lokk som er litt større enn formen. Legg leiven i folder over eplene. Stikk noen kutt i deigen slik at damp slipper ut. Resten av deigen kan skjæres ut til blader og andre mønstre som legges på lokket.
Kanten rundt kan formes i mønster med gaffel eller tommel. Pensle overflaten med eggehvite. Stek på nederste rille i 30 minutter på 200 C til overflaten er gyllen. Server paien varm eller lunken med eggekrem eller fløtekrem
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk