Flere resulteter finnes under oppskriften
600 g magert, beinfritt storfekjøtt til koking, fra bog eller lår
2 store løk
2 hvitløkfedd
3 ss olje
salt
nykvernet pepper
2 ss hvetemel
1 laurbærblad
500 g poteter
400 g gulrøtter
1 bunt persille
TIL DEIGEN:
200 g hvetemel
1 ts salt
70 g kaldt smør i terninger
70 g smult i terninger
1-2 ss iskaldt vann
1 eggeplomme til pensling
Skyll kjøttet om nødvendig. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær bort evt fett og sener. Skjær kjøttet i 2-3 cm store terninger.
Skrell løk og hvitløk. Hakk løken og press hvitløken.
Varm oljen i en tykkbunnet stekegryte. Tilsett kjøttet litt etter litt og stek til det er pent brunt på alle sider. Tilsett løk og hvitløk og stek til alt er brunt. Dryss på melet og la det steke med litt under omrøring. Tilsett 2 ½ dl vann mens du rører. Vannet skal dekke kjøttet. Legg i laurbærblad og krydre med salt og pepper. Legg på lokk og la kjøttet koke på svak varme i ca 1 time.
Lag i mellomtiden deigen. Bland mel og salt. Tilsett smør og smult og gni det sammen med fingertuppene, eller bruk matprosessor. Drypp på vann og arbeid raskt sammen til en fast deig. Tilsett ytterligere 1-2 ss kaldt vann om nødvendig. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i 2 2 ½ time.
Skrell og skyll poteter og gulrøtter og skjær dem i 3 cm store biter. Ha dem i kjøttgryten og kok i ca 20 min til.
Skyll persillen om nødvendig, plukk av bladene og hakk dem fint. Ha persillen i kjøttgryten. Smak til med salt og pepper og ha kjøttstuingen i en paiform eller ildfast form, 25-30 cm i diameter. Avkjøl stuingen i ca 30 minutter. Forvarm stekeovnen til 200 C.
Kjevle ut deigen på lett melet bakebord slik at den blir større enn formen.
Skjær ut bladmønster i deigen og ta vare på deigrestene. Løft forsiktig opp deigen og legg den over paiformen.
Bruk fingertuppene eller en gaffel og press deigkanten fast til formen hele veien rundt. Visp sammen eggeplommen og pensle deigen med den. Pynt med de utskårne bladene og pensle dem også. Stek paien på midterste rille i ca 45 minutter til deigen er pent brun. Server paien varm.
Pai med brisler og sjampinjong
Pai med kjøttdeig og stjerneløk
Porsjonspaier med løk og hvitløk