Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kolje eller gjørs på ca 1 kg
10 skrelte sjalottløk
1 dl tørr vermut
2 dl hvitvin + 1 dl vin til stekingen
5-6 ss kremfløte eller créme fraîche
75 g matsyre eller 100 g frisk spinat
salt
hvit pepper
2 ss kaldt vann
Fileter fisken. Ta vare på avskjæret og fiskebena. Skjær sjalottløken i ringer. Fres dem ved svak varme i litt smør i en gryte eller ildfast form som tåler å stå i stekeovn. Løken skal bli blank. Ha i fiskeavskjær og ben. Hell på vermut og vin og sett formen i stekeovnen ved 260 C i 15-20 minutter.
Ta bort avskjær og ben. Sil kraften gjennom en fin sil og mos restene gjennom. Kok inn det silte og moste i en kjele uten lokk til det gjenstår ca. 2 ss. Hell i kremfløten og kok inn på nytt til omtrent halv mengde. På dette stadiet skal sausen være tykk. Den blir tynnere senere når syre eller spinat. Vask syreblader eller spinat og skjær dem i ca 2 cm brede strimler.
Legg fiskestykkene (store stykker) i en smurt, ildfast form og hell litt vin ved siden av. Stek retten i 12-25 minutter i stekeovnen ved 250 C.
Gjør sausen ferdig ved å blande i det grønne og la den koke 1 minutt. Ikke visp - rør om sausen i stedet. Smak til med salt og nymalt pepper. Ha i smøret skjevis og rør litt til. Hell den grønne sausen over fisken. Server kokte poteter og gjerne brød til.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter