Flere resulteter finnes under oppskriften
2 liter vann + 1 1/2 ss salt
1/2 liten løk i skiver
1 laurbærblad
10 hele allehånde
1 1/2 kg renset, skrapt gjedde
dill
sitron
Saus:
60 g smør
5 ss hvetemel
7 dl silt fiskekraft fra gjeddekokingen
1/2 dl fløte
litt salt
nymalt pepper
1 1/2 ss nyrevet pepperrot
Kok opp vann, salt, løk og krydder til fisken og la det småkoke 5 minutter.
Skyll fisken raskt inni med kaldt vann og skrap bort de brunrøde restene av blodranden. Skjær gjedden i store stykker, 6-7 cm brede, med en skarp kniv.
Forbered gjerne kokekraft og fisk, men vent med å koke gjedden til rett før servering.
Legg fiskestykkene i den kokende kraften og la dem trekke sakte under tettsittende lokk i 6-8 minutter. Løft kjelen over på en trefjøl og la den stå der med lokket på i ca. 3 minutter.
Ta straks opp fiskestykkene med en hullsleiv og legg dem på et stort fat eller i et lokkefat og dekk godt til med folie slik at fisken holder seg varm mens du lager sausen.
Sil kokekraften og bruk den til sausen. Smelt smøret i en kjele, rør i hvetemel og spe med den varme kraften og eventuelt kremfløte litt om gangen. Visp sausen glatt og la den koke sakte et par minutter. Salt og pepre lett og ha i revet pepperrot etter smak. Hell sausen opp i et sausenebb eller en mugge.
Pynt den kokte gjedden med tynne sitronskiver og rikelig med dillkvister. Server den straks med kokte poteter, sausen og evt. litt revet pepperrot i en skål.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter