Flere resulteter finnes under oppskriften
1 gjedde, ca 2 2 ½ kg
salt
pepper
50 g smør
150 g gulrot
100 g kålrot
100 g sellerirot
4 løk
8-10 poteter
Saus:
1/3 liter vann
stekesjy
150 g meierismør
Fjern finner og gjeller på gjedda. Skrap av skjell med en skje eller en ikke for skarp kniv. Skrap bakfra og forover. Gni gjedda deretter med salt og pepper. Legg den i en ovnspanne med 2 dl vann. Fordel noen smørklatter over ryggen.
Skrell poteter, løk og rotgrønnsaker. Del løken i båter og rotgrønnsakene i staver. Kok løk og grønnsaker i 2-3 minutter i lettsaltet vann. Potetene kokes nesten møre.
Forvarm ovnen til 200 C. Sett gjedda inn, og la den steke i 10 minutter. Øs over sjy et par ganger. Legg så inn løk, grønnsaker og poteter. Stek videre til alt er ferdig, ca 15 minutter til.
Åpne stekeovnen underveis og rull potetene litt i sjyen, slik at de blir lett brune. Når fisken er ferdig, løftes den forsiktig over på fat, sammen med grønnsaker og poteter.
Dette holdes varmt mens du koker ut ovnspanna med 1/3 liter vann. Sil dette over i en kjele og kok til du får en kraftig smak. Kutt deretter smøret i terninger. Rør disse inn i sjyen litt etter litt. Server straks.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter