Flere resulteter finnes under oppskriften
2 ½ kg bras, gjedde eller karpe
3 løk
2 egg
3 ss knust kavring
2 gulrøtter
3 ss vann
salt
pepper
TILBEHØR:
1 stk pepperrot, ca 15 cm
1 ss sukker
3 ss eddik, helst fra syltede rødbeter
brød
Skrap skjellene omhyggelig av fisken. Salt den litt og la den ligge og trekke på et kjølig sted i minst 1 time, gjerne 2 timer.
Skjær av hodet like bak gjellene, kom for all del ikke borti galleblæren, og skjær så fisken i 2-3 cm tykke skiver på følgende måte: En skarp kniv skjæres på tvers av ryggbenet og så vidt gjennom dette. Er fisken stor, kan det være nødvendig å banke lett på ryggen av kniven, men pass stadig på ikke å sprenge galleblæren. Stykket løsnes hele veien rundt og trekkes så forsiktig av over innvollene. Slik fortsetter man til man er kommet til enden av bukhulen. Halestykket fileteres, men det tilhørende ben kastes ikke. Ryggkjøttet løsnes forsiktig med en skrap kniv. Det er viktig at man ikke ødelegger skinnet.
Hodet og halebenet kokes i ca 30 minutter i vann som akkurat dekker og er tilsatt en overskåret løk, en renset gulrot samt salt og pepper.
Mal fiskekjøttet fra rygg og hale én gang i kjøttkvernen sammen med en skrellet løk som er delt i fire. I denne farsen rører man så kavring, eggeplommer, vann, salt og pepper.
Fyll deretter hvert fiskestykke med farse både i ryggen og bukhulen. Legg så stykkene i en stor gryte og sil fiskekraften over. Blir det ikke så mye væske at stykkene dekkes, sper man med vann. Tilsett en overskåret løk og en renset gulrot skåret i skiver på ½ cm. Krydre eventuelt med litt mer salt og pepper. Kok opp og la kraften stå og småboble omkring kokepunktet en times tid, uten lokk.
Ta fiskestykkene opp med hullsleiv og legg dem i ett eller flere halvdype fat. Hell litt av fiskekraften, gjerne silt, over fisken og resten opp i en bolle. Begge deler får deretter stå kaldt til kraften er blitt gelé, dvs ca 5-6 timer.
Pepperrot: Riv pepperroten på et fint rivjern eller råkostjern. Dryss sukker på og bland i eddik. Hvis man bruker eddik fra rødbeter, kan sukkermengden reduseres. Pepperrotblandingen skal i så fall være kraftig rødlille i fargen. Den serveres til retten som krydder og skal være sterk.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter