Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kg akkar, renset
2 kg margerter, uten belger
1 ¼ dl olivenolje
2 hele hvitløk, feddene løsnet og renset
2 skiver landbrød, uten skorpe
1 ss hvetemel
3 tomater, flådd, renset og hakket
1 ¼ dl tørr hvitvin, eller etter behov
4 ss hakket mynte
4 ss hakket bladpersille
Skjær akkarkroppene over på tvers i 2,5 cm brede ringer. Sett til side sammen med armene.
Kok opp en kjele trekvart full med saltet vann. Ha i ertene og kok i 3-5 minutter, til de er møre. La dem renne av og dypp dem i kaldt vann for å stoppe kokingen. La dem renne av igjen og sett til side.
Varm olivenolje i en stor stekepanne på middels varme. Ha i hvitløken og stek i ca 5 minutter, til den er gyllen. Ta hvitløkfeddene opp med klype og legg dem på kjøkkenpapir for å renne av. Ha brød i den samme oljen, og stek på middels til sterk varme i 5-7 minutter, til de er sprø og gylne. Vend på dem bare en gang under stekingen. Legg dem på kjøkkenpapir for å renne av. Del opp brødet og kjør det i en food processor sammen med hvitløken eller støt begge deler i morter, til det er finfordelt.
Ha melet i den samme oljen, og når det begynner å få farge, har du i tomater og vin, mens du stadig rører. Ha i brød- og hvitløkblandingen sammen med halvparten av mynten og persillen, og la det småkoke i ca 15 minutter. Hvis sausen virker for tykk, har du litt mer vin eller vann. Sausen skal ha god, flytende konsistens og må kunne øses med skje. Ta pannen av varmen, la sausen avkjøles litt, og ha alt i en food processor. Kjør til det er en jevn puré. Hvis pureen er for tykk, tynner du med litt vann.
Hell sausen tilbake i kjelen og kok opp på sterk varme. Ha i akkaren og rør godt. La det koke i 1-2 minutter. Bland i ertene og varm dem i 1 minutt til, slik at alt er gjennomvarmt og akkaren er så vidt mør.
Legg retten på et varmt fat og pynt med resten av persillen og mynten. Server med en gang.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter