Flere resulteter finnes under oppskriften
Vannbakkelsrøre:
50 g smør
2 1/2 dl vann
2 dl hvetemel
2 egg
Fisketilsetning:
1 1/4 dl lettfløte
1/2 ts salt
1/4 ts hvit pepper
Saus:
1 ss smør
1 liten løk
1 1/4 dl tørr hvitvin
7 dl hvit saus, laget av 2 ss smør, 3 ss mel og 7 dl melk
50-100 g vellagret cheshire- eller cheddarost, revet
2 1/2 dl lettfløte
salt
pepper
(15 boller)
Begynn med å filetere gjedda. Fjern alt skinn og ben. Bruk en tang til å fjerne de umulige vinkelrette bena. Hakk fisken i en food processor. For hver halv kilo fisk tar du ovenstående ingredienser.
Kok opp smør og vann i en kjele til vannbakkelsrøren. Ta kjelen av platen og tilsett alt melet på en gang. Rør kraftig for å unngå klumper. Kok røren forsiktig til den slipper kjelekantene. Avkjøl litt.
Rør inn eggene, ett av gangen. Bland fløte, salt og pepper i fisken. Rør så inn vannbakkelsrøren. Rør godt til en jevn farse. Avkjøl så den blir lettere å forme.
Ha to kjeler med kokende vann klar til kokingen. La den ene småkoke på platen. Fukt hendene i den andre så bollene ikke skal klebe til håndflatene. Form bollene på størrelse med hønseegg. Slipp dem direkte i kjelen med småkokende vann. Fukt hendene mellom hver bolle. Bollene synker først til bunns, for så å stige opp til overflaten.
La bollene småkoke 15-20 minutter. Når bollene begynner å kjennes faste og ser svulmende ut, er de fedige. Ta dem opp med hulløse.
Den rå farsen kan også stekes i ovn. Bruk enten smurte små former eller en stor form. Stekes i vannbad ved 150 C i 50-75 minutter, avhengig av formstørrelsen. Terrinen er ferdig når den slipper formen. Skjær i skiver og server med saus.
Lag saus ved å surre smør og løk til løken er myk. Tilsett vin og la det koke inn til halve mengde ved sterk varme.
Reduser varmen og rør inn den hvite sausen. Tilsett osten og la den smelte ved svak varme. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.
Varm gjeddebollene i en smurt ildfast form dekket med smurt matpapir eller lokk ved 150 C i ca 1 time. Hell den varme sausen over gjeddebollene og server.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter