Flere resulteter finnes under oppskriften
1,5 kg utvannet klippfisk 4 hvitløkfedd 4 dl olivenolje 1,5 kg poteter BASKERSAUS: 1,5 kg løk 2 hvitløkfedd 100 g røkt sideflesk eller bacon 50 g spekeskinke persilledusker 1 mariakjeks 2 dl olivenolje, puro 15 tørkede, røde paprikaer 2 skjeer tomatpuré 1 ts smør 1 knivsodd hvit pepper 1 knivsodd cayennepepper salt
Del fisken i seks pene stykker omtrent 10 cm lange og 7 cm brede (litt større enn en pakke tobakk), og alle må være like tykke. Ferdig oppdelt legges de i en stor kjele med vann. Vannet må skiftes hver åttende time i en periode på 24 til 36 timer (alt etter fiskestykkenes tykkelse) til den er utvannet. Fisken tørkes, skinn og fiskebein fjernes. Hell oljen i en leirgryte eller en kjele, og tilsett hvitløken som er skåret i tynne skiver, og fres den på middels varme. Når hvitløken begynner å få farge, fjernes den fra kjelen. Ha fiskestykkene oppi, de skal koke (ikke steke; bruk lokk) i 8 minutter og varmen må reguleres slik at fisken koker. Etter 8 minutter tas fisken opp, og legges til side på en tallerken. Ha paprikaene i en kjele med kaldt vann som settes på svak varme, kjelen trekkes til side når vannet begynner å koke. Paprikaene has pånytt i kaldt vann og prosessen gjentas tre ganger. Etter tredje gangs oppkok tas paprikaene opp, eventuelle kjerner fjernes med en skje og fruktkjøttet skjæres opp i strimler og legges til side. Sett en kjele på svak varme med olje, hvitløk, finskåret løk, sideflesk og spekeskinke, persillebunt og kjeksen. La stå og trekke på svak varme i omtrent 3 timer til alt er gyllent og oppløst. Fjern skinken, sideflesket og persillen fra kjelen (nå er skinken veldig god og kan serveres som munngodt for å skjerpe appetitten). Til ingrediensene i kjelen tilsettes paprikaene som vi har lagt til side. La det koke forsiktig i 15 minutter til. Press alt gjennom et dørslag, nok til at massen får en fin og myk konsistens. Man kan selvfølgelig også kjøre massen med stavmikser eller foodprocessor. Kok potetene møre og rens dem. Sett dem varmt. Hell sausen i en kjele som settes på svak varme. Tilsett de to skjeene med tomatpuré, smør, salt og pepper. Smak og tilpass saltmengden. Legg de seks fiskestykkene som ble lagt til side (med skinnsiden opp) i en leirgryte eller kjele. Dekk med baskersausen. Ovenpå helles den oljen og kraften som fisken ble kokt i. Gi et kort oppkok og trekk til side. Ved servering fordeles ett fiskestykke på hver tallerken, bruk sausen til en vakker og fristende dekor, og du kan også pynte med et par skiver grønn eller rød frisk paprika. Ferskt brød og en god spansk rødvin passer til.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter