Flere resulteter finnes under oppskriften
200 g hvalkjøtt pr. person
solsikkeolje til steking
Marinade:
1 dl rødvin
½ dl olje
¼ dl soyasaus
litt rødvinseddik
5-6 dråper peppersaus
litt grovmalt pepper
1 knust hvitløkfedd
Frityrrøre til 2 personer:
1 eggehvite
3 ss maisennamel
1-2 ss øl
Saus:
1 glass Uncle Bens
Start med å skjære opp kjøttet i små tynne biffer ca ½ cm tykke og størrelse som et bankkort. Rør sammen ingrediensene til marinaden og ha kjøttet oppi. Det kan gjerne stå i kjøleskapet natten over, minimum et par timer.
Rør sammen frityrrøren. Juster tykkelsen med litt væske. Den skal være litt tynnere enn softis. Spe helst med øl, da tilføres kullsyre, som gjør den luftigere.
Ta kjøttet opp av marinaden og la det stå og renne av seg. Hell ca 1 cm olje i en wok evt. stekepanne. La det bli skikkelig varmt, det skal være på grensen til det ryker.
Tørk godt av kjøttet og dypp et stykke nedi frityrrøren. Legg det i woken og la det steke i ca 30 sek. Snu det og stek i 25 sek. Prøv om det er passe stekt før du steker resten. Ikke fyll opp woken/pannen, stek maks 3 stykker om gangen.
Serveres med ris og sursøt saus (Uncle Bens). Bruk saus på glass eller en hjemmelaget variant.
Du kan også dyppe oppskårne grønnsaker som belger eller sukkererter, asparges, løk, hvitløk, paprika osv. i frityrrøren og steke det som tilbehør.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter