Flere resulteter finnes under oppskriften
1 gjedde, ca 1 1/2 kg
salt
pepper
saft av 1/2 sitron
Fyll:
1 liten finhakket løk
1 ss olje
1 liten boks sjampinjong i skiver
100 g kokt skinke
1 egg
1-2 ss brødrasp
salt
pepper
1 ss klippet dill
1 ts støtt estragon
Kokelake:
1 del vann
1 del tørr hvitvin
2 ts salt pr. liter væske
1 ss sitronsaft
Skrap skjellene av fisken under vann. Skjær den opp i buken, ta ut innvollene og skrap bort blodranden. Løsne gjellene og ta dem ut. Vask og tørk fisken. Gni den med salt, pepper og sitron ut- og innvendig.
Fyll: Damp hakket løk i oljen. Tilsett finskåret sopp og finstrimlet skinke. Ta gryten av varmen og rør inn sammenvispet egg og brødrasp. Smak til med salt, pepper, dill og estragon.
Legg fyllet i buken på fisken og lukk den med tannpirkere.
Legg fisken i fiskekjele eller annen stor gryte med rist i bunnen. Hell på så meget vann og vin at det dekker. Tilsett salt og sitronsaft.
Gi fisken et oppkok, damp varmen og la fisken trekke til den er gjennomkokt.
Legg fisken hel på varmt fat. Pynt med frisk dill og tomater. Server kokte poteter og hollandsk saus (se: sauser) til.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter