Flere resulteter finnes under oppskriften
500 g beinfri klippfisk, bløtlagt
melk, nok til at det dekker, hvis nødvendig
3 store poteter, skrelt
1 dl olivenolje
2 løk, skåret i tynne skiver
2 hvitløkfedd, finhakket
1 ¼ dl hakket bladpersille
1 ts nymalt pepper
20 svarte oliven, nedlagt i olje
2 hardkokte egg, skåret i tynne skiver
Gomes de Sá var en ansett restauratør i 1800-tallets Oporto. Han skapte denne kraftige retten, som nå er nasjonalrett.
La klippfisken renne av, og ha den deretter i en kjele med vann som dekker. Kok opp og la det småkoke i 10-15 minutter på middels varme, til fisken er mør. La den renne av og avkjøles litt. Deretter deler du den i biter med fingrene og fjerner alt av skinn og bein. Smak på fisken. Hvis den er for salt, heller du på melk så det dekker, og lar det stå i 30 minutter.
Ta fisken opp, la den renne av og sett den til side. Kok poteter i 20-25 minutter, til de er møre, men faste. Sil kokevannet av og skjær potetene i 6 millimeter tykke skiver. Sett til side.
Varm 2 ss av oljen i en stekepanne på middels varme. Ha i løken og fres den i 7-8 minutter, til den så vidt er myk. Ha i hvitløk og la den frese i 2 minutter. Legg det over i en bolle. Varm 3 ss av oljen på middels varme i den samme pannen. Ha potetskivene i og stek dem i ca 5 minutter, til de er gylne.
Sett stekeovnen på 200 C. Smør en stor ildfast form eller fire porsjonsformer med olje. Legg halvparten av potetskivene som et lag i bunnen. Legg halvparten av fisken oppå, og deretter halvparten av løken. Dryss litt persille og pepper over. Gjenta lagene, og drypp resten av oljen på toppen.
Stek i ovnen i ca 25 minutter, til det er gyllent. Pynt med oliven og hardkokte egg, og dryss resten av persillen over. Server med en gang.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter