Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kg hel fisk (røye,makrell,sild,ørret,sik, ål eller laks)
Kokelake:
1 liter vann
1 ss salt
1 laurbærblad
4 hvite pepperkorn
3 allehåndekorn
1 løk i skiver
1 ss eddik eller 2 ss vineddik
dillstilker eller dillkvaster
Til fisk som skal serveres kald, koker man først en krydret lake, trekker fisken i den og avkjøler fisken i laken.
Stor fisk, for eksempel laks, ørret, kan med fordel skjæres i benfrie fileter og ovnskokes i buljong (se egen oppskrift: Store fileter kokt i ovn).
Rens fisken eller skjær ål i 3-4 cm tykke skiver. Bland ingrediensene til laken Utelat eddiken til laksefisker. Kok laken under lokk i ca 10 minutter. Legg fisken i et kokekar, hell laken over, den bør ikke dekke fisken. Trekk fisken under lokk. Ål ca 4 cm tykke i ca 15 minutter. Annen fisk i 4 cm tykke skiver i 5-7 min. Hel fisk på 4 cm tykkelse i 7-10 minutter. Hel laks 5-6 cm tykk i 15-25 minutter.
Vær klar over at koketiden er beregnet på at fisken skal avkjøles i laken.
Ta eventuelt av skinnet mens fisken er lunken. Anrett den på serveringsfat, øs litt av laken over og garner med sitronbåter, dillkvaster og salatblad.
Server kokte poteter og kokte grønnsaker til, sammen med for eksempel urtesaus eller en skarps saus, eventuelt en rømmesaus.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter