Flere resulteter finnes under oppskriften
2 rensede havkarusser, à ca 600 g, evt uer, sei eller annen fisk
salt
nykvernet pepper
saft av 1 sitron
2 små kvister rosmarin eller 1 ts tørket
1 bunt vårløk eller 2 løk
2 hvitløkfedd
2 modne tomater
1 bunt bladpersille eller vanlig persille
4 ss olivenolje
1 ¼ dl tørr hvitvin
2 ss strøkavring
50 g fetaost
Forvarm stekeovnen til 200 C. Skyll fisken inni og utenpå under rennende kaldt vann og tørk den med kjøkkenpapir. Skjær to skrå snitt gjennom skinnet på fiskene på hver side i den tykkeste delen.
Dryss fisken inni og utenpå med litt salt og pepper og drypp på sitronsaften. Legg en rosmarinkvist i buken på hver fisk. Legg fiskene i smurt ildfast form eller langpanne.
Rens vårløken og skjær den i 5 cm lange biter. Vanlig løk skrelles og skjæres i skiver. Skrell og press hvitløken. Dypp tomatene i kokende vann noen sekunder og flå dem. Skjær tomatkjøttet i terninger. Skyll persillen og finhakk bladene.
Varm 3 ss olivenolje i en stekepanne på middels varme. Fres løken og hvitløken til den er myk og blank. Tilsett tomater og persille og la det frese med under omrøring i 2 minutter. Tilsett vinen. Kok opp sausen og smak den til med salt og pepper. Hell sausen over fisken og dryss på strøkavring. Drypp på 1 ss olje.
Stek fisken på midterste rille i 15 minutter. Skjær fetaosten i små terninger og dryss den over fisken. Sett fisken inn i ovnen igjen og stek den i 10 minutter til, eller til fisken er gjennomstekt. Serveres rykende varm med kokte poteter eller ris til.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter